Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
Στη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση

Με 48ωρη απεργία διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην πύλη της «Air Liquide»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην πύλη της «Air Liquide»
Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια παραγωγής βιομηχανικών αερίων, «AIR LIQUIDE» και «LINDE HELLAS» μετά την προκλητική αξίωση των πολυεθνικών να δώσουν αυξήσεις από ψίχουλα έως... τίποτα για το 2005. Η αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας των δύο πολυεθνικών, οι οποίες εμφανίζονται κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων βιομηχανιών, στηρίζεται στην κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης του ανταγωνισμού του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και στην πολιτική «εκπτώσεων» που ακολουθεί και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Η 48ωρη απεργία που κήρυξε το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στα εργοστάσια και κέντρα διανομής της γαλλικής πολυεθνικής «AIR LIQUIDE» και της γερμανικής πολυεθνικής «LINDE» που λυμαίνονται το χώρο σε ποσοστό 90%, όσο και στις άλλες εταιρίες, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα με τους εργαζόμενους αποφασισμένους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Το Σωματείο προχώρησε στην κήρυξη της απεργίας μετά την εκβιαστική επιμονή της εργοδοσίας να ξεμπερδέψει με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου, δίνοντας 2,5% αύξηση και αυτή μόνο σε μισθούς μέχρι 1.500 ευρώ, καθώς θεωρεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους... υψηλόμισθούς! Οι εκπρόσωποι των εταιριών ουσιαστικά απορρίπτουν και τα υπόλοιπα αιτήματα του σωματείου, το οποίο διεκδικεί αυξήσεις 6% στα καταβαλλόμενα και άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Χτες, στα εργοστάσια της Μάνδρας και του Ασπροπύργου από τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι έξω από τις πύλες περιφρούρησαν την απεργία ενωμένοι και αποφασισμένοι και δεν επέτρεψαν καμία διακίνηση βυτιοφόρου. Πετυχημένη ήταν η απεργία και η μάχη της περιφρούρησης και στα δυο εργοστάσια στο Σχηματάρι Βοιωτίας (κοντά στα διόδια Σχηματαρίου), ενώ από το πρωί κοντά στους εργαζόμενους των εργοστασίων βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Θήβας. Αργά το μεσημέρι στο εργοστάσιο της «AIR LIQUIDE» έγινε απόπειρα να βγει βυτιοφόρο, κίνηση που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από εργαζόμενους και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Πετυχημένη ήταν και η απεργία και στα εργοστάσια στη Σίνδο Θεσσαλονίκης με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην περιφρούρηση, αποκλείοντας την είσοδο και την έξοδο φορτηγών οχημάτων με εμπορεύματα.

Ηδη από χτες η εργοδοσία των δύο επιχειρήσεων, βλέποντας την ενότητα και αποφασιστικότητα των εργαζομένων έξω από τις πύλες, προχώρησε σε διασπαστικές κινήσεις. Με ανακοινώσεις υποστήριξαν ότι το σωματείο αρνείται να διαπραγματευτεί, κρύβοντας όμως την αξίωσή τους να σπάσει πρώτα η απεργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε βήμα πίσω! (2005-04-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουν ακάθεκτοι! (2005-04-02 00:00:00.0)
Αποφασιστική παράταση της απεργίας (2005-04-01 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία δεν πέρασε (2003-06-13 00:00:00.0)
Απολύσεις με πρόσχημα την ...τεχνολογία (2000-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ