Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Βαθαίνει η υποταγή της έρευνας στο κεφάλαιο

Τη Σύμπραξη του Δημόσιου τομέα με τις ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της έρευνας του φαρμάκου, που οδηγεί στην εμβάθυνση της υποταγής της έρευνας στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των εταιρειών φαρμάκου, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως επισημάνθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA), προωθείται σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της EFPIA στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, σχέδιο που θα υλοποιηθεί τα επόμενα έξι χρόνια και όπου τα περισσότερα κονδύλια θα προέλθουν από το δημόσιο τομέα. Μάλιστα, ο Πίτερ Χέερ, επικεφαλής εταιρικών και κυβερνητικών θεμάτων της ROCHE, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συγκεκριμένο σχέδιο. Και η Μαρί Κλερ Πικάρτ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της EFPIA μετέφερε την ανησυχία των φαρμακοβιομηχάνων ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι συγκριτικά πολύ χαμηλές (!) και ζήτησε η τιμή να καθορίζεται βάσει του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Την υπόκλιση της κυβέρνησης στα σχέδια των φαρμακοβιομηχάνων μετέφερε στην ημερίδα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ο ΣΦΕΕ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και οικονομία», είπε. Η «εχθρότητα» ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα πρέπει να σταματήσει, συμπλήρωσε και μίλησε για «εταιρική διακυβέρνηση» και «συλλειτουργία» των εταιρειών και του κράτους! Σ' αυτά τα πλαίσια, τα κυβερνητικά στελέχη που παρέλασαν απ' την ημερίδα υποσχέθηκαν, σε πρώτη φάση, τη μείωση των παραβόλων που υποχρεούνται να πληρώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των προϊόντων τους.

Την ίδια ώρα, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αναδεικνύουν τα χαράτσια που πληρώνουν τα νοικοκυριά για φάρμακα. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (2006 - 2007) το 73% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 40 ετών χρησιμοποιούν φάρμακα, ενώ σε ποσοστό 50% πλήρωσαν απ' την τσέπη τους το τελευταίο τρίμηνο για φάρμακα έως 25 ευρώ και σε ποσοστό 20% 25 έως 50 ευρώ. Στο σύνολό τους τα έξοδα για φάρμακα καλύπτονται κατά 62% από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 27% επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταναλωτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ