Τρίτη 8 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: Το «χτικιό» - όπως έλεγαν παλιά τη φυματίωση - χτυπά ξανά την πόρτα μας, αποδεικνύοντας την έλλειψη συστήματος πρωτοβάθμιας πρόληψης και φροντίδας και ιδιαίτερα ανάμεσα στους μετακινούμενους πληθυσμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την επταετία 2000-2006 δηλώθηκαν συνολικά 4.417 κρούσματα φυματίωσης. Εξ αυτών και κατά μέσο όρο, το 24% αφορούσε σε αλλοδαπούς. Ειδικά για το 2006, δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ περί τα 900 κρούσματα φυματίωσης, εκ των οποίων το 30% αφορούσε σε αλλοδαπούς. Επίσης, κατά τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων φυματίωσης με αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα. Τα στοιχεία αυτά για τη χώρα μας είναι αναξιόπιστα, καθώς δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των περιστατικών.

ΦΑΡΜΑΚΑ - ΜΑΪΜΟΥ: Σκευάσματα - μαϊμού, που μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση αναποτελεσματικά και στη χειρότερη περίπτωση επικίνδυνα, κυκλοφορούν κυρίως μέσω του Διαδικτύου, προειδοποιούν οι υγειονομικές υπηρεσίες. Τα σκευάσματα αυτά αφορούν κυρίως στα λεγόμενα φάρμακα «life style» (π.χ. τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία). Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, στην Ελλάδα δαπανήθηκαν 24,85 εκατ. ευρώ το 2006, έναντι 22,48 εκατ. ευρώ το 2005 για τα παραπάνω φάρμακα.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ: Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, ξύπνησε τους κατοίκους του νησιού χτες το πρωί, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ζημιές. Σημειώνουμε ότι λίγο βορειότερα από την περιοχή αυτή είχε εντοπιστεί το επίκεντρο αλλεπάλληλων ισχυρών δονήσεων που είχαν σημειωθεί πριν από έναν περίπου χρόνο στη Ζάκυνθο. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα είχε διαρκέσει από τις 3 Μάρτη μέχρι τα τέλη Μάη του 2006 και στο χρονικό αυτό διάστημα σημειώθηκαν δέκα σεισμοί, με μεγέθη που κυμαίνονταν από 5 έως 5,8 Ρίχτερ, προκαλώντας αρκετές ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ