Τρίτη 8 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζυμώσεις και νέα παζάρια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Τουρκία παγιώθηκε το Σαββατοκύριακο, μετά την αποτυχία του ΑΚ να εκλέξει η Βουλή πρόεδρο τον υπουργό Εξωτερικών και «πολιτικό εγκέφαλο» των ισλαμιστών.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά την αποτυχία του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) να συγκεντρώσει την επιβληθείσα από το ανώτατο δικαστήριο «απαρτία» των 367 ψήφων -- 358 παρόντες -- απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Ωστόσο, το ΑΚ συνεχίζει την προσπάθειά του να προωθήσει σημαντικές συνταγματικές αλλαγές στο χρόνο που εναπομένει έως τις πρόωρες εκλογές της 22ης Ιούλη -- με μία ομάδα από τις αξιολογότερες να αφορούν το θώκο του αρχηγού του κράτους. Η αλλαγή του τρόπου εκλογής (λαϊκή ψήφος αντί της έγκρισης της Βουλής), του χρόνου άσκησης των καθηκόντων του προέδρου (σε πέντε έτη από επτά) και των θητειών του (δύο αντί μιας), εντάσσονται στην προσπάθεια των «ισλαμοδημοκρατών» να μεταβάλουν υπέρ τους τις ισορροπίες. Χτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», οι Τούρκοι βουλευτές υιοθέτησαν μια τροποποίηση του Συντάγματος για την εκλογή με καθολική ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψήφισαν υπέρ οι 356 βουλευτές του ΑΚ και του μικρού κεντροδεξιού κόμματος Anap, 69 βουλευτές ψήφισαν κατά και υπήρξαν 9 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ωστόσο, η τροποποίηση πρέπει να εγκριθεί από τον σημερινό πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, η θητεία του οποίου λήγει στις 16 του μήνα.

Την ίδια ώρα, τα δύο κόμματα της λεγόμενης κεντροδεξιάς της Τουρκίας, που συμφώνησαν να συνενωθούν υπό την επωνυμία Ντεμοκράτ, προσπαθούν να αποσπάσουν την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, ώστε να εισέλθουν στη Βουλή. Καθώς η προεκλογική περίοδος ήδη έχει αρχίσει, όσα θα συμβούν τις επόμενες βδομάδες θα έχουν μεγάλη σημασία.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τη «διεύρυνση», Ολι Ρεν, δήλωσε χτες ότι είναι «καλοδεχούμενες» οι πρόωρες εκλογές, εκφράζοντας την «ελπίδα» να συνεπιφέρουν «πολιτική σταθερότητα». Πρόσθεσε ότι «η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής εξουσίας επί του στρατού» είναι βασική αρχή για την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τόσο η δήλωση αυτή, όσο και η εκλογή του Νικολά Σαρκοζί, στην προεδρία της Γαλλίας, αποτελούν «απειλές» για την τουρκική υποψηφιότητα.

Στο μεταξύ, ο «κουρδικός πονοκέφαλος» συνεχιζόταν στην Αγκυρα. Οι μάχες στην Ανατολία συνεχίζονταν, με δύο στρατιώτες και δύο αντάρτες να βρίσκουν το θάνατο. Ο κουρδικός πονοκέφαλος εντάθηκε και από τη μεριά της Δανίας, καθώς το δανέζικο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έδωσε άδεια συνέχισης της λειτουργίας του κουρδικού δορυφορικού Roj TV.

Τέλος, άλλος ένας «πονοκέφαλος», αυτός του αρμενικού ζητήματος, συνεχίζει να βρίσκεται στον αφρό, καθώς έξι ύποπτοι για τη δολοφονία του Αρμένιου Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, θα οδηγηθούν σε δίκη στις 2 του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ