Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τοξική βόμβα στη Βοιωτία!
  • Τα σχέδια του «ομίλου Μυτιληναίου» και της πολυεθνικής «Endesa» για εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Αντίκυρα Βοιωτίας, απειλούν Δημόσια Υγεία και Περιβάλλον. Αντιδρούν τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι
  • Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το επενδυτικό σχέδιο της πολυεθνικής θα υπερδιπλασιάσει τη ρύπανση που προκαλεί σήμερα η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (φωτ.)
Το επενδυτικό σχέδιο της πολυεθνικής θα υπερδιπλασιάσει τη ρύπανση που προκαλεί σήμερα η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (φωτ.)
Σε ...«κρανίου τόπο» κινδυνεύει να μεταβληθεί η Αντίκυρα Βοιωτίας, μαζί με ένα μεγάλο τμήμα του φυσικού τοπίου του Ελικώνα, με το Ενεργειακό Κέντρο που ετοιμάζεται να κατασκευάσει εκεί ο «όμιλος Μυτιληναίου», σε συνεργασία με τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό «Endesa», εκμεταλλευόμενοι την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η οποία ήδη επιβαρύνει σοβαρά τη λαϊκή κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, παρά τη σύσσωμη αντίθεση των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής (Ασπρων Σπιτιών, Διστόμου, Στειρίου, Κυριακίου, Λιβαδειάς και Δεσφίνας), και σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον σε αέρα, στεριά και θάλασσα, λόγω της λειτουργίας των δύο μονάδων Αλουμινίου και Αλουμίνας και της μονάδας Συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ατμού ισχύος 334MW που θα λειτουργήσει τον Ιούνη, ο όμιλος αιφνίδια ανακοίνωσε:

  • Την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός σταθμού συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου 412W για το 2009, με δυνατότητα παραγωγής 1.000MW.
  • Την πρόθεσή του (υποβλήθηκε ήδη αίτηση για άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την εγκατάσταση ενός ανθρακικού σταθμού 600MW.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ε. Μυτιληναίου στις 20 Φλεβάρη 2007, στόχος του ομίλου είναι το Ενεργειακό Κέντρο, χωροθετημένο στο νότιο σύστημα της χώρας, να έχει ετήσια παραγωγή που θα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης του διασυνδεδεμένου δικτύου της χώρας και θα καλύπτει περίπου το 35% της κατανάλωσης ενέργειας της Αττικής!

Οπως, όμως επισημαίνεται σε Ψήφισμα του Επιμορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αντίκυρας, η λειτουργία του ενεργειακού κέντρου θα καλύψει με τόνους διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου και του θείου, αιωρούμενων σωματιδίων και τέφρας, τοπικά την περιοχή, όσο και αυτή του Ελικώνα και ευρύτερα της Βοιωτίας. Μία ολόκληρη περιοχή, δηλαδή, και οι κάτοικοί της θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους ενός ιδιωτικού ομίλου που σκοπεύει να πάρει τη θέση της ΔΕΗ...

Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή της Πυρηνικής Φυσικής Φ. Βοσνιάκου, που είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, μόνο ένα εργοστάσιο άνθρακα σαν αυτό που πρόκειται να κατασκευαστεί θα εκπέμπει: 1.750.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, 4.200.000 τόνους διοξειδίων θείου και αζώτου, 80.000 τόνους τοξικών μετάλλων και 800.000 τόνους ιπτάμενης τέφρας, τη στιγμή που το εργοστάσιο Αλουμίνας εκπέμπει άλλους τόσους ρύπους και χωρίς να περιλαμβάνονται οι δύο μονάδες που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο!

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Ηδη, οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν υπογραφές για να αποφευχθεί αυτή η σύγχρονη τραγωδία (μόνο στο Δήμο Αντίκυρας έχουν μαζευτεί πάνω από χίλιες υπογραφές). Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται το ΚΚΕ που με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, αφού επισημαίνουν ότι «τα οφέλη του ιδιωτικού μονοπωλιακού ομίλου από την υλοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου είναι προφανή και βρίσκονται στον αντίποδα της κατεύθυνσης ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών», ρωτούν:

  • Με βάση ποια κριτήρια και ποιες καθορισμένες ανάγκες του ενεργειακού σχεδιασμού στηρίζει η κυβέρνηση το επενδυτικό σχέδιο της «Endesa» στο Νομό Βοιωτίας;
  • Εχει προηγηθεί μελέτη των αθροιστικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην ασφάλεια των κατοίκων από την υλοποίηση του συνόλου των επενδύσεων;
  • Ποια θα είναι η πρόσθετη επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος για να διασφαλιστεί τελικά από το κράτος η κερδοφορία των συγκεκριμένων επενδύσεων;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ