Κυριακή 27 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΡΙΖΟχαρτο"
Βιβλία για παιδιά «ΡΙΖΟχαρτο»
ΘΩΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Το φεγγαρόψαρο

Εκδόσεις «Κέδρος»

«Ξέρεις γιατί με λένε φεγγαρόψαρο; Οι σύντροφοί μου κι εγώ έχουμε μια ξεχωριστή ιδιότητα: το σώμα μας μπορεί και εκπέμπει αυτό το δυνατό φως που σου έδειξα από την αρχή της γνωριμίας μας!

Κάθε φορά που έχει πανσέληνο, αναδυόμαστε στην επιφάνεια της θάλασσας και ρουφάμε το φεγγαρόφωτο. Το ρουφάμε, το ρουφάμε, ώσπου στο τέλος γινόμαστε φωτεινοί σαν το φεγγάρι.

Κι αυτό το φως το σκορπάμε γύρω μας, κι όποιος το δει, γίνεται τυχερός...».

Μικρό μυθιστόρημα που μοιάζει με παραμύθι, ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΟΨΑΡΟ είναι στην ουσία μια αλληγορία πάνω στη βία και στην αυθαιρεσία των τυράννων. Ενα μικρό αγόρι, πιάνει φιλίες με ένα παράξενο ψάρι.

Σ' ένα ονειρικό και παράξενο ταξίδι, το ψάρι θα δείξει στο φίλο του τις ομορφιές του βυθού αλλά θα του ιστορήσει και τον κίνδυνο που πέρασαν οι θαλασσινοί κάτοικοι, το φόβο και την ταπείνωσή τους όταν το τέρας της αβύσσου θέλησε να κυριαρχήσει στον κόσμο τους.

Με όλη την ποίηση που ταιριάζει στην περιγραφή της ομορφιάς και με όλη την αγανάκτηση που ταιριάζει στην εξιστόρηση της βαρβαρότητας, ο Νικολάου μιλάει για την έπαρση και την απληστία του τυράννου, τη χλιδή και την καπηλεία της τέχνης, για τα μαρτύρια και τη σκλαβιά που τρομοκρατούσαν τον κόσμο του αλμυρού νερού. Ομως οι τύραννοι νικιούνται, μας λέει ο συγγραφέας. Αρκεί οι λαοί να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που τους δίνει η ένωση και ο κοινός αγώνας.


Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου δίνει στο ταξίδι του φεγγαρόψαρου ένα πραγματικά μαγικό φως. Ζωγραφίζει τα πλάσματα του βυθού σαν κομμάτια από τους ιριδισμούς του νερού στις σταγόνες παιχνιδιάρικα και τρυφερά τα μικρά ψάρια, μαρμαρωμένες χορεύτριες τις μέδουσες και τις θαλάσσιες ανεμώνες, άγριους κι ορμητικούς μέσα στο βαθύ μπλε της αβύσσου τους καρχαρίες. Εικόνες μοναδικής ομορφιάς και δύναμης που συνοδεύουν δημιουργικά το λόγο.

Το αλληγορικό αυτό παραμύθι - σε πρώτη γραφή από τον Θωμά Νικολάου και την Καρόλα Ολ - Νικολάου, είχε κυκλοφορήσει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1987. Η απήχηση του έργου ήταν τέτοια ώστε μια από τις παιδικές χαρές του Βερολίνου αναπαριστά το θαλασσινό ταξίδι του Νίκου και έχει πάρει το όνομα ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΟΨΑΡΟ!


Ζ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ