Σάββατο 12 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η ανομβρία πλήττει τις δεντροκαλλιέργειες

Φόβους ότι θα είναι πολύ χαμηλή η παραγωγή φρούτων, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών εκφράζουν οι δεντροκαλλιεργητές στη Μακεδονία. Η φετινή πρώιμη και παρατεταμένη ανθοφορία των δέντρων είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει σωστή γονιμοποίηση στα φυτά και παρουσιάζονται προβλήματα μικροκαρπίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πρώιμη παραγωγή των σπαραγγιών είναι μειωμένη κατά 40% λόγω της έλλειψης υγρασίας.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί έξαρση στο φαινόμενο της καρπόπτωσης, της ακαρπίας, αλλά και της εμφάνισης ασθενειών στα φυτά. Πάντως, για το μέγεθος του προβλήματος της καρπόπτωσης θα υπάρχει συνολική εικόνα τις αμέσως επόμενες μέρες. Οσον αφορά στις ροδακινιές σε Πέλλα και Ημαθία το μέγεθος του προβλήματος θα μπορέσουν οι γεωπόνοι να το διαπιστώσουν στα τέλη αυτού του μήνα.

Πέρα από τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σοβαρό είναι το πρόβλημα και στα ακτινίδια, αφού δεν έγινε με τρόπο ικανοποιητικό η γονιμοποίηση στα φυτά και δεν αναπτύχθηκαν σωστά οι καρποί. Εκτός από τη μεγάλη καρπόπτωση που παρατηρείται στα δέντρα, πολλά φρούτα είναι ατροφικά, ενώ μεγάλη έξαρση παρουσιάζει και ο μύκητας εξώασκος που έπληξε πολλά χωράφια, καθώς ευνοήθηκε από τη ζέστη και την υγρασία.

Σημειώνεται ότι μειωμένα είναι τα νερά στα αρδευτικά δίκτυα της Κεντρικής Μακεδονίας και εκφράζονται φόβοι ότι θα δημιουργηθούν μεγάλες ελλείψεις την επόμενη περίοδο, ενώ την έλλειψη υποδομών καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι αγρότες. Επίσης, η στάθμη των υπόγειων υδάτων «έπεσε» πριν ακόμη αρχίσει η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού που συνήθως κάθε χρόνο αυξάνεται από τον Ιούνη.

Στο μεταξύ, αντί για βροχή ήρθε το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στις δεντροκαλλιέργειες (ροδάκινα, κεράσια, ακτινίδια). Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα Μονόσπιτα και σε άλλα χωριά της Νάουσας, καθώς και στα χωριά της Αρνισσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ