Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΖΑΜΟΪΣΚΙ
Τα κρυφά ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας
12ο ΜΕΡΟΣ
Η αυτοτέλεια είναι κολάσιμη

Ηγνωστή μας πλέον πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρώμη Κλερ Μπουτ Λιούς είχε συνηθίσει τόσο πολύ να θεωρεί την Ιταλία δικό της φέουδο που επέπληττε αναιδώς τον έναν ή τον άλλον πολιτικό παράγοντα, ο οποίος, κατά τη γνώμη της, δεν καταπολεμούσε αρκετά τον κομμουνισμό. Αυτή υπαγόρευε ποιος να αναδειχτεί και ποιος όχι στο αξίωμα του Ιταλού Προέδρου.

Αυτή εναντιώθηκε σφοδρότατα στην εκλογή, το 1955, ως Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας του Τζοβάνι Γκρόνκι, εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Οι ΗΠΑ απείλησαν μάλιστα να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Ιταλία, σε περίπτωση που εκλεγεί ο Γκρόνκι. Οταν όμως, παρ' όλα αυτά, ο Γκρόνκι έγινε Πρόεδρος, η κυρία Λιούς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τελικά την «ανυπάκουη» αυτή χώρα. Αλλά ο πόλεμος εναντίον της Ιταλίας δεν τελείωσε εδώ. Στα μάτια των Αμερικανών αντιδραστικών ο Γκρόνκι ήταν διπλά ύποπτος: είχε εκλεγεί και με τις ψήφους των κομμουνιστών και πέρα απ' αυτό, τασσόταν υπέρ της εξομάλυνσης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Σοβιετική Ενωση. Ηταν ο πρώτος Ιταλός Πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Μόσχα. Αρχισε σιγά σιγά να αναπτύσσεται το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Οι ιταλικοί οικονομικοί κύκλοι επισήμαναν για πρώτη φορά τις δυνατότητες της πλατιάς σοβιετικής αγοράς.

Μεγάλη ώθηση στην εμπορική και οικονομική συνεργασία με τη Σοβιετική Ενωση έδωσε ο Ενρίκο Ματέι. Πρώην παρτιζάνος, φίλος του Γκρόνκι, ο Ματέι διηύθυνε ταυτόχρονα την ΕΝΙ - Εθνική Εταιρία Υγρών Καυσίμων (Εντε Νατσιονάλε Ιντροκαρμπούρι). Η κρατική αυτή ένωση που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια της εξουσίας του Μουσολίνι, έπρεπε να διαλυθεί. Και αυτό το καθήκον ανατέθηκε στον Ματέι. Αλλά, προικισμένος με έμφυτη εξυπνάδα και πολύ πρακτικό πνεύμα, ο Ματέι είδε την αναδιοργάνωση της εταιρίας σαν σπουδαίο μέσο για την υπερνίκηση της χρόνιας ενεργειακής «πείνας», η οποία περιόριζε τη βιομηχανική ανάπτυξη της Ιταλίας και την καθιστούσε ολότελα εξαρτημένη από την αγορά πετρελαίου, όπου υπαγόρευαν τις μονοπωλιακές τιμές τους οι «εφτά αδελφές» - οι αγγλοαμερικανικές εταιρίες.

Στη Σικελία ο Ματέι βρήκε πετρέλαιο. Στη βόρεια Ιταλία ανακαλύφθηκαν μεγάλα για την εποχή εκείνη κοιτάσματα φυσικού αερίου (μεθάνιο). Αυτοί οι φυσικοί πόροι ενίσχυσαν τον εθνικό προϋπολογισμό, συντελώντας στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Υστερα αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις της Ιταλίας με τις αραβικές χώρες, οι οποίες αγωνίζονταν τότε ενάντια στην καταπίεση των «αδελφών» εταιριών. Ο Ματέι πρότεινε στους Αραβες ευνοϊκούς όρους συνεργασίας στην εξόρυξη και επεξεργασία του πετρελαίου. Ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να αγοραστεί σοβιετικό πετρέλαιο και να πάρουν σοβιετικές παραγγελίες μια σειρά σπουδαίοι κλάδοι της ιταλικής βιομηχανίας. Αυτές οι προσπάθειες συνέπεσαν με την οικονομική «άνθηση» της Ιταλίας, με το δυνάμωμα της ανεξαρτησίας και ανταγωνιστικότητας της εθνικής της οικονομίας.

Στα μάτια των Αμερικανών ο Ματέι γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος άνθρωπος, σύμβολο του «υπερβολικού εθνικισμού», που έθιγε τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Και, όπως καταδείχνει όλη η μεταπολεμική ιστορία, για την άρχουσα αμερικανική αστική τάξη δεν είχε λιγότερη σημασία να καταφερθεί πλήγμα στα κέρδη των συμμάχων, να τους επιβληθεί η μερίδα πετρελαίου σε τιμές που υπαγορεύουν τα μονοπώλια - οι πετρελαιογίγαντες των ΗΠΑ - απ' ό,τι η επιδείνωση της διεθνούς έντασης και η κλιμάκωση του κυνηγητού των εξοπλισμών. Τα τραστ πετρελαίου μεταφέρουν πρόθυμα τα τεράστια κέρδη τους στην παραγωγή πολεμικής τεχνολογίας, περιλαμβανομένης της πυραυλικής και ηλεκτρονικής βιομηχανίας. Ο συνδυασμός των διαφόρων ειδών επιχειρηματικής δραστηριότητας έφερε τα μονοπώλια πετρελαίου και τα στρατιωτικά τους υποκαταστήματα στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ και όλου του κόσμου. Κι αυτές ακριβώς οι εταιρίες καθορίζουν σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό τη δράση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αν δεν το λάβουμε αυτό υπόψη, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί όλες οι μορφές εμπάργκο που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ εναντίον της ΕΣΣΔ, τόσο στον καιρό του Κάρτερ, όσο και του Ρίγκαν, αφορούσαν πάντα τις πετρελαιογεωτρητικές εγκαταστάσεις και την ηλεκτρονική. Τα υπερκέρδη από το κερδοσκοπικό παιχνίδι με την έλλειψη πετρελαίου είναι γι' αυτές σημαντικά, όπως και τα υπερκέρδη από τις στρατιωτικές παραγγελίες, από το μονοπώλιο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, που είναι απαραίτητος για όλους τους κλάδους της βιομηχανίας (1).

Ο αντισοβιετισμός χρησιμοποιείται εδώ κατά κόρο σαν δόλωμα για τους εταίρους. Εκμεταλλευόμενες τα αντικομμουνιστικά απωθημένα της δυτικογερμανικής αστικής τάξης, οι εταιρίες αυτές μπορούν να τη γδάρουν έτσι ευκολότερα, κάνοντάς τη να πληρώνει πανάκριβα τις ενεργειακές πρώτες ύλες και τις στρατιωτικές προμήθειες. Η αμερικανική ολιγαρχία συνδύαζε πάντα τα πολιτικά αιτήματα με το κυνηγητό του κέρδους. Καταπολεμώντας την ύφεση, προσπαθεί να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Εχει σημασία, βέβαια, η ζημιά που προσπαθεί να κάνει στους πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν έχει όμως λιγότερη σημασία κι η ζημιά που επιδιώκει να προκαλέσει στους «φίλους» της, γιατί οι «φίλοι» είναι και ανταγωνιστές. Και προκειμένου για δισεκατομμύρια δολάρια, δικαιολογείται οποιοδήποτε έγκλημα.

Τις διεθνείς εταιρίες, τη λογική τους υπηρετεί πιστά και η ΣΙΑ. Μάλιστα, η ΣΙΑ καταλαβαίνει καλύτερα τη λογική αυτή αφού οι επιχειρηματίες διορίζονται συχνά σε καίριες θέσεις της κατασκοπίας. Κι αντίθετα, πολλά ηγετικά στελέχη της ΣΙΑ γίνονται διευθυντές και δικηγόροι μεγάλων εταιριών. Η ΣΙΑ, πέρα απ' αυτό, κάνει και τις δικές της δουλιές: εμπορεύεται όπλα, διακινεί ναρκωτικά και διάφορα άλλα είδη εμπορευμάτων, αξιοποιώντας τον κλειστό χαρακτήρα των «ειδικών επιχειρήσεών» της. Αλλά, σε σύγκριση με τα μονοπώλια, η ΣΙΑ είχε πάντα και εξακολουθεί να έχει ακαταμάχητο πλεονέκτημα: μπορεί να εξοντώσει και φυσικά τον ανταγωνιστή της, τον αντίπαλό της. Να γιατί η ΣΙΑ ήταν ό,τι χρειαζόταν για τη δολοφονία του Ματέι.

Τα σχέδια για την ανατίναξη, στις 27 του Οκτώβρη 1962, του προσωπικού αεροπλάνου του Ενρίκο Ματέι, είχαν καταστρωθεί στην Ουάσιγκτον με την καθοδήγηση του Ουϊλιαμ Χάρβεϊ, για τον οποίο μιλήσαμε προηγούμενα. Το Νοέμβρη του 1961 η ΣΙΑ προσέλκυσε σ' αυτό το εγχείρημα τον αρχηγό της αμερικανικής μαφίας Ροσέλι. Παλιότερα αυτός ο τύπος, που πλούτισε από τις κινηματογραφικές μπίζνες και τις χαρτοπαικτικές λέσχες, είχε προθυμοποιηθεί να βοηθήσει τη ΣΙΑ στην οργάνωση της δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο. Αργότερα ο Ροσέλι συμμετείχε στην προπαρασκευή της δολοφονίας του Τζον Κένεντι (τα στρατιωτικοπετρελαϊκά συμφέροντα έπαιξαν κι εδώ σπουδαίο ρόλο). Οπως αρκετούς άλλους ανεπιθύμητους μάρτυρες, θα τον εξοντώσουν κι αυτόν αργότερα. Πράγματι, λίγα χρόνια μετά το έγκλημα του Ντάλας τον στραγγάλισαν, τον έκοψαν στα δύο και τον πέταξαν στη θάλασσα. Κατά συνέπεια, η συμμετοχή του στη δολοφονία του Ματέι, το 1962, υπήρξε ένα ιδιόμορφο προοίμιο της δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου. Ο Ροσέλι στέλνει να οργανώσει το «δυστύχημα» τον βοηθό του Κάρλος Μαρτσέλο, «βασιλιά» του εγκληματικού υπόκοσμου της πολιτείας Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, στη Ρώμη ο σταθμάρχης της ΣΙΑ Καραμεσίνης ρυθμίζει τις λεπτομέρειες αυτής της «υπόθεσης» σε συντονισμό με τον αρχηγό της ΣΙΦΑΡ, στρατηγό Ντε Λορέντσο. Αμέσως μετά το χαμό του Ματέι, ο Καραμεσίνης εγκαταλείπει στα γρήγορα την Ιταλία.

Ακριβώς έτσι εγκατέλειψαν όλοι οι σταθμάρχες της ΣΙΑ τις χώρες «τους» ύστερα από τη δολοφονία του Λουμούμπα, καθώς και τη δολοφονία του Δομινικανού δικτάτορα Τρουχίλο, ο οποίος για διάφορους λόγους είχε πάψει να είναι αρεστός στους Αμερικανούς αφέντες του (Αργότερα, ο Καραμεσίνης προετοίμασε το έδαφος για την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τους «μαύρους συνταγματάρχες» και οργάνωσε την εκστρατεία για την ανατροπή του Σ. Αλιέντε στη Χιλή).

1. Θα προσθέσουμε ότι, ενθαρρύνοντας τη δράση της «Αλληλεγγύης», που είχε παραλύσει την εξόρυξη κάρβουνου στην Πολωνία, οι Αμερικανοί κεφαλαιοκράτες επωφελήθηκαν από την περίσταση για να πουλήσουν στη Δυτική Ευρώπη το περίσσευμα του δικού τους κάρβουνου.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 13Ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ