Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πυροσβεστικές» αλλαγές στη εκπαίδευση
  • Τακτική ελιγμών από το υπουργείο Παιδείας, ενώ παραμένει ανέπαφος ο αντιδραστικός πυρήνας της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης»
  • Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση των αλλαγών μετά από το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο

Οι «βελτιωτικές» αλλαγές στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έχουν σκοπό να λειτουργήσουν ως «πυροσβεστήρας» στους επικείμενους αγώνες του μαθητικού και γενικότερα του εκπαιδευτικού κινήματος, χωρίς όμως να θίγονται τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας, ήταν το αντικείμενο της πολύωρης συνάντησης που έγινε προχτές το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου και του υφυπουργού Φ. Πετσάλνικου.

Η μείωση του αριθμού μαθημάτων εξέτασης από 14 σε δέκα τουλάχιστον (αρχές δικαίου, φιλοσοφία, ιστορία τεχνολογιών και επιστημών και θρησκευτικά είναι μερικά από τα μαθήματα που πρόκειται να εξαιρεθούν), οι περισσότερες ώρες διδασκαλίας, οι «μεγάλες αλλαγές» στο εξεταστικό σύστημα, η περικοπή του εσωτερικού εξεταστικού χρόνου στα λύκεια και η συνολική μείωση των εξετάσεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές από τις «παραχωρήσεις - δώρα» που επιφυλάσσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα στους μαθητές.

Είναι φανερό ότι η τακτική ελιγμών που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό εκπαιδευτικών και μαθητών από τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας, ενώ εξακολουθεί να μένει ανέπαφος ο πυρήνας της αντιδραστικής «μεταρρύθμισης». Οπως, προφανές είναι και το γεγονός ότι οι επουσιώδεις αλλαγές που προβάλλει το υπουργείο Παιδείας είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης που προκάλεσαν τα «αποκαλυπτήρια» της μεταρρύθμισης με τον τεράστιο αριθμό απορριπτέων μαθητών. Παρ' όλα αυτά, οι ταξικοί φραγμοί που έχουν επιβληθεί στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να έχουν ήδη εκδιωχθεί βίαια από το Λύκειο, αποτελούν το στόχο της κυβερνητικής πολιτικής και παρέμειναν για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο και με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού σε εκκρεμότητα βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες των ιδρυμάτων στους ιδιώτες. Ενώ προβλήματα θα υπάρχουν - όπως όλα δείχνουν - και στη φετινή διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που πρόκειται να γίνει τέλος Σεπτέμβρη, καθώς οι αδιόριστοι καθηγητές του ΑΣΕΠ και εκπαιδευτικοί, πρόκειται να προβούν σε κινητοποιήσεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της περικοπής των θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «συζητήσαμε το εξεταστικό θέμα το οποίο, όπως εξηγήσαμε, δεν περιλαμβάνει με ειδικό τρόπο τα θρησκευτικά, παρά μόνο ως τμήμα των εκπαιδευτικών μας αποφάσεων για ένα ορθολογικό, αποδοτικό και λειτουργικό σύστημα του ενιαίου λυκείου και των εξετάσεών του» και συνέχισε λέγοντας ότι θα αποστείλει επιστολή στον Μακαριότατο.

Τα αποτελέσματα της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ερχόμενης τετραετίας θα γνωστοποιηθούν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει σήμερα το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ