Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο άρμα τρίτων

Οπως σημειώνουν συνδικαλιστές του ΟΤΕ οι διεθνείς επενδύσεις του χαρακτηρίζονται από μεγάλο ρίσκο, αμφίβολη απόδοση και μικρό τζίρο. Οι επιχειρήσεις που εξαγόρασε έχουν μικρό αριθμό συνδρομητών, μικρό εγκατεστημένο και όχι ψηφιακό δίκτυο. Οι εξαγορές έγιναν πρόχειρα, έτσι οι συμβάσεις και η εφαρμογή τους παρουσιάζουν προβλήματα. Τα δάνεια που πάρθηκαν για να γίνουν οι εξαγορές, επιβάρυναν τον ΟΤΕ.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι ο ΟΤΕ χρησιμοποιείται από τρίτους ως μέσο εισόδου σε αυτές τις αγορές που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καμία μεγάλη τηλεπικοινωνιακή εταιρία δεν ενδιαφέρθηκε να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις αγορές, πλην της ουγγρικής.

Αυτοί οι «τρίτοι» προσδιορίζονται από τους εργαζομένους του Οργανισμού, ως κατασκευαστικές και προμηθευτικές εταιρίες (π.χ. ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΖΗΜΕΝΣ κλπ.) που αναλαμβάνουν έργα των επενδύσεων του ΟΤΕ σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Αρμενία.

Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ αναλαμβάνει το ρίσκο της επένδυσης και την ευθύνη για εκσυγχρονισμό των δικτύων, απολύσεις προσωπικού (μόνο στη Ρουμανία το προσωπικό «περιορίστηκε» κατά 3.700 άτομα), μειώσεις των αμοιβών και «ξεκαθάρισμα» των εργασιακών σχέσεων.

Οταν αυτά τελειώσουν, μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες θα έρθουν για να απολαύσουν τις καθαρές αποδόσεις αυτών των αγορών, μέσω της αγοράς του ίδιου του ΟΤΕ.

Τα κέρδη που κάποιοι αναμένουν από τις εξορμήσεις, θα χρησιμοποιηθούν σαν κράχτης για την προσέλκυση ξένων αγοραστών νέων μετοχικών πακέτων του ΟΤΕ. Οταν η κυβέρνηση βρει το λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή» που ψάχνει, του παραδώσει ένα 10% - 15% των μετοχών και ο Οργανισμός βρεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ιδιωτικών συμφερόντων, μαζί με την αξία του ΟΤΕ, θα παραδώσει στα χέρια του «επενδυτή» και την προίκα των άλλων χωρών.

Αρμενικός μύλος

Ενδεικτική του τι συμβαίνει στις χώρες όπου επένδυσε ο ΟΤΕ και των «σχέσεων» που αναπτύσσονται με το ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι η περίπτωση της Αρμενίας.

Η Armentel (θυμίζουμε: ο ΟΤΕ έχει το 90%) προχωρά στην εγκατάσταση 70 χιλιάδων ψηφιακών παροχών. Το έργο θα μπορούσε να ανατεθεί στη θυγατρική του ΟΤΕ, ΕΛΛΑΣΚΟΜ, που ασχολείται με τέτοια έργα. Κύριος μέτοχός της είναι ο ΟΤΕ με 51,4%. Συμμετέχουν και οι ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ με 14% εκάστη.

Οπως καταγγέλλει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ» το έργο ανέλαβε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Αυτή ως υπεργολάβος το ανέθεσε κατόπιν στην ΕΛΛΑΣΚΟΜ (εκεί όπου συμμετέχει με 14%). Ακολούθως η ΕΛΛΑΣΚΟΜ απευθύνθηκε στη μητρική της εταιρία, τον ΟΤΕ (και μεγαλομέτοχο της Armentel) προκειμένου να της διαθέσει το αναγκαίο προσωπικό για να εκτελέσει το έργο της Armentel. Μύλος...

Στη συνέχεια, συνταξιούχοι του ΟΤΕ, πρώην στελέχη του Συγκροτήματος Κατασκευών Αστικών Κέντρων (ΣΚΚΑ) του Οργανισμού και νυν στελέχη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ εμφανίστηκαν στο κτίριο του ΣΚΚΑ και ως τριτεργολάβοι μαζί με κάποια ενεργά στελέχη του ΣΚΚΑ, διάλεγαν υπαλλήλους για την Αρμενία.

Επίσημη ενημέρωση ή σχετική εντολή από ανώτερη υπηρεσία του ΟΤΕ για διάθεση προσωπικού δεν υπήρξε. Η ΕΣΚ έθεσε το θέμα στην «Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ» και στην «Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ». Δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα διερευνηθεί η νομιμότητα των μετακινήσεων υπαλλήλων και τυχόν παρατυπίες. Το θέμα έγινε «γαργάρα».

Η ΕΚΣ διατυπώνει φόβους ότι ανάλογες «διαδικασίες» θα τηρηθούν και για τη Ρουμανία. Υπογραμμίζει ότι «ο Οργανισμός έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας "απ' έξω" και δυστυχώς και "από μέσα" μπορεί να χειρίζεται διάφορα θέματα σύμφωνα με το ατομικό συμφέρον του».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ