Παρασκευή 25 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο μάγος Γκαρμπάρεκ

Ο μινιμαλιστικός ήχος του σαξόφωνου του Γιαν Καρμπάρεκ θα πλημμυρίσει το θέατρο Λυκαβηττού και το «Θέατρο Γης» (Θεσσαλονίκη), στις 10 και 11 Ιούλη, αντίστοιχα. Ο παγκοσμίου φήμης σαξοφωνίστας, με το κουαρτέτο «Jan Garbarek Group», και συνοδευόμενος από τρεις εξαίσιους μουσικούς, τον ντράμερ Manu Katche, τον Eberhard Weber (μπάσο) και Rainer Brninghaus (πιάνο), θα μας ταξιδέψει στα όμορφα μουσικά του μονοπάτια.

Ο μουσικός που γνωρίσαμε από τη συνεργασία του με την Ελένη Καραΐνδρου για τον «Μελισσοκόμο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του '60 ερμηνεύοντας τζαζ συνθέσεις του George Russell. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, άρχισε να εξελίσσει έναν ήχο προσωπικό, βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό, με στοιχεία από τη φρι τζαζ, το τζαζ ροκ, τη φολκ και την ευρωπαϊκή αβανγκάρντ. Η πρωτοπορία της σύνθεσής του καταγράφηκε δισκογραφικά το 1976 στη στοχαστική συνεργασία του «Dis» με τον κιθαρίστα Ralph Towner. Το ίδιο διάστημα απέκτησε διεθνή φήμη ως αρχηγός του «European Quartet» του Keith Jarrett. Το 1993, ο δίσκος του «Officium» σε συνεργασία με το φωνητικό συγκρότημα «Hilliard Ensemble» έγινε ο δίσκος της ECM με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ακολούθησαν οι προσωπικοί δίσκοι «Visible World», «Rites» και πολλές συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως με τον Manu Katche, στο δίσκο του «Neighbourhood». Οσο για τον τελευταίο δίσκο του «In Praise of Dreams» (προτάθηκε για «Γκράμι»), οι ομιχλώδεις ηλεκτρονικοί ήχοι μπλέκονται με τους έξοχους «διαλόγους» ανάμεσα στην υπέροχη βιόλα της Kim Kashkashian και το ιδιοφυές παίξιμο του Manu Katche.

Εισιτήρια για τις συναυλίες (45 ευρώ Αθήνα, 40 ευρώ Θεσσαλονίκη) προπωλούνται σε όλα τα Metropolis, στα κεντρικά γραφεία της Ticketnet (Κηφισίας 46), στο γήπεδο Badminton (Αλσος Στρατού, Γουδή), ηλεκτρονικά από την www.ticketnet.gr και τηλεφωνικά στο 210-8840.600.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ