Παρασκευή 25 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Στόχος η υποταγή όλων στις αξιώσεις τους

Τη συμπόρευση των εργαζομένων με την εργοδοσία και το ΣΕΒ ζητούν οι εκπρόσωποι της μεγαλοεργοδοσίας

Με ένα ισοπεδωτικό «πολιτικό μανιφέστο», που επιχειρεί να αναγάγει τον αντιδραστικό, εκμεταλλευτή κεφαλαιοκράτη, σε εκφραστή της... κοινωνίας και φορέα της προόδου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, «έκλεισε» χτες τις εργασίες της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, η οποία συνέπεσε με τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και την απόφαση (το πρωί) για αλλαγή της ονομασίας του από «Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών» σε «Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών». Κύρια επιδίωξη των βιομηχάνων παραμένει το χτύπημα των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Πιέζοντας για τις «αναγκαίες» αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, («όποιος δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη της αλλαγής είναι καταδικασμένος»), αξιώνει την άμεση λήψη σκληρών μέτρων, με τους εργαζόμενους «συνένοχους», ουσιαστικά «αυτόχειρες»!

Γι' αυτό και στην απογευματινή ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξίσωσε τον θύτη με το θύμα, τους πλουτοκράτες με τους εργαζόμενους, μιλώντας για... «κοινές επιδιώξεις». Στο οικονομικό πεδίο, επανέλαβε συχνά ότι έχει επέλθει το τέλος της «επιδοτούμενης ανάπτυξης», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διοχετεύει σημαντικούς πόρους, άμεσα και έμμεσα, προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, βελτιώνει προς όφελός τους τις υποδομές και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, τους απαλλάσσει από φόρους, νομοθετεί σε βάρος του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, διώκει με την πολιτική της τους αυτοαπασχολούμενους και τους πολύ μικρούς επιχειρηματίες!

Το επισήμανε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του, τονίζοντας ότι υλοποιήθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Το επισήμανε και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο μήνυμά του από την Αυστραλία. Στη συνέλευση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας. Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε το συναγωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οι μεγαλοβιομήχανοι απαίτησαν χτες κοινωνική υποταγή στα συμφέροντά τους, μιλώντας μέχρι και για την προώθηση μιας υπερκομματικής «κοινωνικής συμμαχίας». Ο Δ. Δασκαλόπουλος υποστήριξε μάλιστα ότι «η διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν είναι ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά»! Συμπλήρωσε ότι η ελληνική επιχείρηση «τις τελευταίες δεκαετίες υποσκέλισε το κράτος, αναλαμβάνοντας ντε φάκτο το ρόλο του κύριου μοχλού ανάπτυξης και αλλαγής». Επισήμανε ακόμη ότι ο ΣΕΒ:

  • Αφουγκράζεται τις προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου και ανταποκρίνεται σε αυτές.
  • Οι θέσεις του είναι ξένες προς την επιδοτούμενη ανάπτυξη.
  • Θεωρεί τις κοινές πρωτοβουλίες των κοινωνικών εταίρων ως δημοκρατικό αντίβαρο στην κρατική πατρωνία και την κομματοκρατία.
  • Εχει κοινωνικό χρέος και ευθύνη να παρεμβαίνει στα μεγάλα ζητήματα.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κάλεσε σε σύμπραξη σε «μια νέα στρατηγική πρόταση προόδου για τον τόπο», κάλεσε τους εργαζόμενους «να ενώσουμε τη φωνή μας για να προωθήσουμε αποφασιστικά την κοινή μας επιδίωξη, που είναι η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή»!!! Παρ' όλες τις φραστικές υπερβολές περί «συστράτευσης» ευημερίας, κοινωνικής προόδου, ενδεικτική ήταν η αποστροφή του ότι «η μάχη χαρακωμάτων που δίνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες για τα στενά συντεχνιακά τους κεκτημένα είναι φαύλος κύκλος»! Πρόσθεσε ότι «σωστές πολιτικές δεν είναι αυτές που παρέχουν στην κοινωνία προστασίες βραχυπρόθεσμες και κατά κανόνα φρούδες». Αρα: «προοδευτικό» είναι ό,τι αυξάνει τα κέρδη των πλουτοκρατών, ενώ «συντεχνιακή» είναι κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους...

Για το «νέο» ΣΕΒ, ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ήδη το 50% των μελών του είναι από τον κλάδο των υπηρεσιών και ότι θα γίνεται μέλος οποιαδήποτε επιχείρηση πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως κλάδου.

Ο Κ. Καραμανλής

Με μήνυμά του από την Αυστραλία ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ευχήθηκε στους βιομηχάνους «Αποτελέσματα ακόμη καλύτερα, επιτεύγματα ακόμη σημαντικότερα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα την ηγεσία του ΣΕΒ ότι η κυβερνητική στρατηγική «συνεχίζεται με ένταση των προσπαθειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ