Παρασκευή 25 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ισραηλινή πρόκληση με συλλήψεις αξιωματούχων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε συλλήψεις εκλεγμένων, σε διάφορα αξιώματα και ιδρύματα, αξιωματούχων της «Χαμάς» προχώρησε, χθες, ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη, ενώ, παράλληλα, συνέχισε και τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Ως «πρόσχημα» των συλλήψεων προβλήθηκε, για άλλη μια φορά, το ότι «όλοι οι αξιωματούχοι της οργάνωσης εγκρίνουν την εκτόξευση ρουκετών, ακόμη και αν δε δίνουν οι ίδιοι την τελική εντολή». Μεταξύ των 30 συλληφθέντων, συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Παιδείας, τουλάχιστον 3 βουλευτές και 4 δήμαρχοι (της Νάμπλους και της Καλκίλιας εκτός των άλλων).

Η Παλαιστινιακή Αρχή, Πρόεδρος και πρωθυπουργός, καταδίκασαν τις συλλήψεις ως παράνομες και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους, καλώντας, παράλληλα, τη «διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, και όλους τους άλλους οργανισμούς» να παρέμβουν. Τις συλλήψεις καταδίκασε η Γαλλία ζητώντας επίσης την απελευθέρωσή τους, ενώ «προβληματισμό» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάικλ Ουίλιαμς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «ίσως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνεννόηση με τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ».

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέες επιδρομές, χθες, στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο εγκαταστάσεις της «Χαμάς», προκαλώντας συνολικά τον τραυματισμό 5 Παλαιστινίων. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς συναντήθηκε στην πόλη της Γάζας με τον Χαβιέ Σολάνα, που περιοδεύει στην περιοχή, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει για να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.

Νωρίτερα, ο Αμπάς είχε συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό Χανίγια όσο και με εκπροσώπους άλλων ενόπλων οργανώσεων, από τους οποίους ζήτησε να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών και να ισχύσει μια νέα εκεχειρία με το Ισραήλ. Εντούτοις, οι συνομιλητές του, στην πλειοψηφία τους, αντέτειναν ότι θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές. Την άμεση παρέμβαση της ΕΕ και του Κουαρτέτου για την αποκλιμάκωση της βίας ζήτησε και η Ιορδανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ