Παρασκευή 25 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αφαίρεσαν την άδεια λειτουργίας του ΚΕΚΡ

Από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση των κομμουνιστών της Ρωσίας την Πρωτομαγιά

Associated Press

Από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση των κομμουνιστών της Ρωσίας την Πρωτομαγιά
Μετά από περίπου ένα μήνα δικαστικού αγώνα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ικανοποίησε το αίτημα της αρμόδιας για την καταγραφή των πολιτικών κομμάτων υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας, με την επωνυμία «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταγραφής» (ΟΥΚ), που είχε ζητήσει την «εξάλειψη» του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμμα Κομμουνιστών Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) ως «πολιτικού κόμματος», με τον ισχυρισμό ότι το κόμμα αυτό δεν έχει πάνω από 50 χιλιάδες μέλη, όπως προβλέπει ο νόμος. Στην πραγματικότητα η παραπάνω υπηρεσία έχει αυθαίρετα ακυρώσει χιλιάδες μέλη του ΚΕΚΡ, ολόκληρες κομματικές οργανώσεις περιοχής του κόμματος. Σε περιφερειακές δίκες που έγιναν, το ΚΕΚΡ είχε μέχρι στιγμής καταφέρει να επαναφέρει τις 12 από τις 20 χιλιάδες μέλη που του ακύρωσαν. (Συνολικά είχε παραδώσει στις αρχές τα στοιχεία 55 χιλιάδων μελών). Η ΟΥΚ όμως ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 17 Απρίλη να «εξαλείψει» το ΚΕΚΡ χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση των υπόλοιπων δικαστικών υποθέσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Το ΚΕΚΡ, κατά τη διάρκεια της δίκης είχε προσκομίσει δεκάδες αποδεικτικά στοιχεία από πολλές περιοχές της χώρας για τις αυθαίρετες και παράνομες μεθόδους που χρησιμοποίησε η ΟΥΚ, με στόχο τη μείωση των μελών του κόμματος.

Η δίκη είχε ξεκινήσει και πάλι, μετά την αναβολή του Απρίλη, στις 17 Μάη και το πρωί της 24ηςΜάη ολοκληρώθηκε με την απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μέχρι στιγμής 11 κόμματα έχουν «εξαλειφθεί» από την ΟΥΚ, ενώ άλλα 3 αυτοδιαλύθηκαν, μπροστά στον κίνδυνο να «εξαλειφθούν». Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ αποτελεί τη μόνη περίπτωση κόμματος, από αυτά που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» της ΟΥΚ που με σθένος αγωνίστηκε για την απόκτηση της ιδιότητας του «πολιτικού κόμματος», που δίνει το δικαίωμα της καθόδου στις ομοσπονδιακές και τοπικές εκλογές.

Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ μέσα σε διάστημα 10 ημερών έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που θα πράξει. Επίσης έχει προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητώντας να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο συγκεκριμένος νόμος, που προβλέπει την παραχώρηση στις αρχές των στοιχείων 50 χιλιάδων μελών του κόμματος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει δεχτεί το αίτημα του κόμματος, σχετικά με την εξέταση του θέματος.

Να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είχαν με επιστολή τους εκφράσει την αλληλεγγύη τους στο ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, ζητώντας να σταματήσουν οι πολιτικές μεθοδεύσεις που στοχεύουν στην απαγόρευσή του.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ