Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η διέξοδος στο μέτωπο για την Παιδεία του λαού

Τις επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης για την προσχολική αγωγή επισημαίνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Από κινητοποίηση νηπιαγωγών στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση της προσχολικής αγωγής
Από κινητοποίηση νηπιαγωγών στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση της προσχολικής αγωγής
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτική ενός χρόνου προσχολική αγωγή χωρίς ταυτόχρονη εξασφάλιση της απαραίτητης υποδομής και η δυνατότητα που δίνεται στους παιδικούς σταθμούς να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων, λίγες μέρες πριν την έναρξη των εγγραφών στα νηπιαγωγεία, δημιουργούν αρνητικά δεδομένα. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι 200.000 γονείς θα βρεθούν σε τραγικά αδιέξοδα και σε πρωτοφανείς ταλαιπωρίες και αυτοί και τα παιδιά τους με τον τρόπο εφαρμογής της υποχρεωτικής ετήσιας προσχολικής εκπαίδευσης. Ως διέξοδο προτείνει τη συστράτευση στον αγώνα των ταξικών δυνάμεων, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν διετή προσχολική αγωγή, καλώντας να γίνει το ζήτημα της εκπαίδευσης υπόθεση της εργατικής τάξης και ολόκληρου του λαού μέσα από ένα παλλαϊκό μέτωπο Παιδείας.

Οπως σημειώνει, «κάποιοι λίγοι γονείς με οικονομικές δυνατότητες θα στραφούν στην εγγραφή των παιδιών τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με δίδακτρα που θα ξεκινούν από 1.500 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 9.000 ευρώ. Κάποιοι άλλοι και οι περισσότεροι στα νηπιαγωγεία των δήμων, πληρώνοντας όπως είναι αναμενόμενο (βλ. βρεφονηπιακούς σταθμούς από το 1998) τροφεία, δίδακτρα χαμηλότερου κόστους και κάποιοι άλλοι "τυχεροί" και ίσως και με μέσον... θα πετύχουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία, με όλες τις ελλείψεις και τα προβλήματα που διαθέτουν και με την προοπτική να γίνουν κι αυτά δημοτικά, αν η Αποκέντρωση προχωρήσει. Ταυτόχρονα, θα έχουμε τρεις (3) κατηγορίες εκπαιδευτικών της Προσχολικής Αγωγής, δημοτικών, ιδιωτικών και δημόσιων, με διαφορετικούς όρους απασχόλησης και αμοιβές πιο επισφαλείς και ευέλικτες. Ηδη έχουμε, λοιπόν, ένα ζωντανό δείγμα ταξικής διαφοροποίησης της Προσχολικής Αγωγής με ολοφάνερα τα σημεία της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης του όπως - όπως νηπιακού συνωστισμού, στο όνομα της υποχρεωτικότητας και με παραπέρα εργασιακές ανατροπές», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

Η αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις

Η παράταξη σημειώνει ότι η λύση στο πολύ σοβαρό και κομβικό πρόβλημα δε βρίσκεται στην πρόταση εγγραφής από τους νηπιαγωγούς όλων των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, την οποία καταθέτουν οι ίδιοι που σκόπιμα απέκλεισαν από τα αιτήματα της μεγάλης απεργίας των έξι εβδομάδων το «όχι στην Αποκέντρωση» και έρχονται τώρα να εξαγγείλουν το ίδιο εύκολα την 7η εβδομάδα συνέχισής της στα τέλη Σεπτέμβρη του 2007 (ΠΑΣΚ), ενώ την ίδια στιγμή μαζί με τη ΔΑΚΕ αποκλείουν τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές από τις εκλογικές διαδικασίες και τους θέτουν εκτός κλάδου.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει ότι επιβάλλεται «η συνολική καταδίκη της Αποκέντρωσης και του όποιου θεσμικού πλαισίου ή άλλων μέτρων την επιταχύνουν (Ευέλικτη Ζώνη, ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ, Διαθεματικότητα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Αξιολόγηση κ.λπ.), αιτήματα που επίμονα αρνούνται να υιοθετήσουν ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι εραστές της "αυθεντικής λαϊκής αποκέντρωσης" στον καπιταλισμό... (ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και ταλαντευόμενες ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ)».

Καταλήγοντας απαιτεί «να σταματήσει η τραγική παρωδία για την "ετήσια υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση" και οι παρενέργειές της με ψηφοθηρικούς και άλλους προεκλογικούς στόχους» και δηλώνει ότι αγωνίζεται για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν 2ετή προσχολική αγωγή με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, σε χώρους άνετους, ασφαλείς, ελκυστικούς και πρόσφορους για τη διαπαιδαγώγηση των νηπίων, σαν προϋπόθεση και αναγκαίο όρο για Ενιαίο 12χρονο Σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ