Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υπέρ των μεταλλαγμένων ακόμα και στα βιολογικά!

Την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος, διατύπωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, με το περιεχόμενο της έκθεσης για τη βιολογική παραγωγή που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο

Με τον πιο ύπουλο τρόπο προσπαθεί η ΕΕ να επιβάλει τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων, ακολουθώντας τις εντολές των μονοπωλίων. Με την έκθεση για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων (υιοθετήθηκε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο), ορίζονται ως βιολογικές ακόμα και καλλιέργειες που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Εκμεταλλεύεται, δηλαδή, η ΕΕ έναν τομέα που ενδιαφέρει έντονα παραγωγούς και καταναλωτές, για να προωθήσει τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων, αψηφώντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων και επιστημόνων, αλλά και τις αποφάσεις, κάτω από λαϊκή πίεση, κυβερνήσεων κρατών - μελών.

Το ζήτημα αυτό, κατέδειξε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, αιτιολογώντας την απόφαση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ να καταψηφίσουν την εν λόγω πρόταση.

Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του Κόμματος σημείωσε τα εξής:

«Σε μία κολοσσιαία απάτη σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών κινδυνεύει να μετατραπεί η πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και η βελτίωση των αγροτικών προϊόντων μέσω της βιολογικής καλλιέργειας. Οι ελάχιστες πολυεθνικές που προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως την παγκόσμια τροφική αλυσίδα μέσω των μεταλλαγμένων, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους επέβαλαν και πάλι τις επιλογές τους με ευθύνη όλων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, συμπεριλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. και την αποχή του ΣΥΝ.

Η επιτρεπόμενη από το σχετικό κανονισμό παρουσία γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στα βιολογικά προϊόντα και η προσθήκη συμπληρωμάτων (βιταμίνες κ.ά.) που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στα βιολογικά τρόφιμα αποτελούν την κερκόπορτα για τη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων στις χώρες και τις περιοχές που αντιστέκονται στη χρήση των μεταλλαγμένων, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητά τους.

Ο καθορισμός ορίου επιτρεπόμενης ανίχνευσης μεταλλαγμένων στα βιολογικά προϊόντα, όσο χαμηλό και αν είναι αυτό σήμερα επιτρέπει τη μελλοντική αύξησή του χωρίς έλεγχο εφόσον ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επετράπη το δικαίωμα της συναπόφασης. Το όριο αυτό θα καθορίζεται πλέον από τις πολυεθνικές σύμφωνα με τη φυσική μόλυνση που θα προέλθει από την επιτρεπόμενη συνύπαρξη συμβατικών, μεταλλαγμένων και βιολογικών καλλιεργειών όσα προστατευτικά μέτρα και αν ληφθούν.

Ετσι οι παραγωγοί που θα στραφούν στην καλλιέργεια βιολογικών κινδυνεύουν σε μικρό χρονικό διάστημα να δουν τα προϊόντα τους να υποβαθμίζονται, ενώ οι καταναλωτές θα εξαπατώνται καταναλώνοντας προϊόντα που θεωρούν βιολογικά, ενώ περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Οι προτάσεις μας για απαγόρευση της συνύπαρξης βιολογικών, συμβατικών και μεταλλαγμένων καλλιεργειών καθώς και για απαγόρευση οποιασδήποτε παρουσίας μεταλλαγμένων στα βιολογικά τρόφιμα δεν έγιναν δυστυχώς αποδεκτές. Γι' αυτό οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε.

Μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε την πάλη για την υπεράσπιση του αγροτικού εισοδήματος, υγιεινές καλλιέργειες και υγιεινή διατροφή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπονόμευση της βιολογικής γεωργίας(2005-12-08 00:00:00.0)
«Απόφαση - πλήγμα για μικρομεσαίους βιοκαλλιεργητές!»(2005-11-22 00:00:00.0)
Καθησυχάζει και ψεύδεται για τα μεταλλαγμένα(2005-04-27 00:00:00.0)
Τελικά, ποια είναι η θέση τους;(2004-05-20 00:00:00.0)
Κυβερνητικώς «τροποποιημένη»... υποκρισία(2001-06-07 00:00:00.0)
Τα «μεταλλαγμένα» έρχονται(2001-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ