Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Κυβερνητικώς «τροποποιημένη»... υποκρισία

Η ΕΕ άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων και η κυβέρνηση «καλλιεργεί» την «ποιοτική» κοροϊδία

Απύθμενη είναι η υποκρισία της κυβέρνησης στο θέμα της επιβολής της καλλιέργειας και κατανάλωσης μεταλλαγμένων προϊόντων, από τα επιτελεία των Βρυξελλών και τις πολυεθνικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας ως σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ, μεθοδεύει την κατάργηση κάθε φραγμού που υπήρχε μέχρι τώρα, για τη μαζική καλλιέργεια και κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων στις ευρωπαϊκές χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει οδηγία (2001/18), με την οποία τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να συμμορφωθούν μέχρι τις 17 Οκτώβρη 2002. Η κυβέρνηση που γνωρίζει πολύ καλά πού το πάνε τα επιτελεία των Βρυξελλών και τι θα γίνει, εκφράζει στα λόγια για λόγους δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων την αντίθεσή της στα μεταλλαγμένα. Ομως στην πράξη έχει ήδη αρχίσει την πολιτική εναρμόνισης και στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε προχτές τη σύσταση «ειδικής επιστημονικής επιτροπής».

Η οδηγία 2001/18 «για τη σκόπιμη απελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον» που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, αντικατάστησε την οδηγία 1990/220, η οποία έθετε μια σειρά από διαδικαστικούς φραγμούς, που έφταναν μέχρι και την πειραματική καλλιέργεια. Η αντικατάσταση της οδηγίας 220 δεν έγινε τυχαία και για το καλό των αγροτών και των καταναλωτών. Απλά, στις αρχές της δεκαετίας του '90 οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές δεν ήταν έτοιμες για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ενώ τώρα φαίνεται πως και οι πολυεθνικές της ΕΕ (πέραν εκείνων των ΗΠΑ) απέκτησαν τεχνογνωσία βιοτεχνολογίας. Ετσι τα επιτελεία των Βρυξελλών φρόντισαν να ορίσουν τους «κανόνες» του μεταλλαγμένου παιχνιδιού των πολυεθνικών. Δηλαδή, την πλήρη απελευθέρωση των μεταλλαγμένων προϊόντων.

Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι στην οδηγία 2001/18 που ορίζονται οι διαδικασίες έγκρισης, καλλιέργειας και εμπορίας μεταλλαγμένων προϊόντων, αναφέρεται ότι «η εισαγωγή ΓΤΟ (σσ γενετικά τροποποιημένων οργανισμών) θα πρέπει να γίνεται βαθμιαία». Δηλαδή, για την ΕΕ εκεί είναι το πρόβλημα... Οσον αφορά τους ψευτολεονταρισμούς της κυβέρνησης, η οδηγία είναι σαφής: «Ενα κράτος - μέλος δεν μπορεί να απαγορεύει, να περιορίζει ή να εμποδίζει τη διάθεση στην αγορά ΓΤΟ ως προϊόντων ή εντός προϊόντων». Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι νέα οδηγία υιοθετεί ρυθμίσεις για «ένα συγκεντρωτικό κοινοτικό σύστημα χορήγησης αδειών», όπου θα λαμβάνονται υπόψη «οι διεθνείς εμπορικές υποχρεώσεις» των χωρών της ΕΕ. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει πλέον, χωρίς χρονοτριβές και να εγκρίνει ή απορρίπτει σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με απλή πλειοψηφία. Βλέπετε οι πολυεθνικές δε θέλουν μπροστά τους «δημοκρατικά» εμπόδια... Αναφορικά με τους κινδύνους που υπάρχουν, η νέα οδηγία προσπερνάει το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για «κοινή μεθοδολογία στη διενέργεια της εκτίμησης κινδύνων βάσει ανεξαρτήτων επιστημονικών εισηγήσεων». Δηλαδή ανεξάρτητων εισηγήσεων από επιτροπές που θα διορίζουν οι κυβερνήσεις με εντολή της ΕΕ, κατόπιν διαταγής των πολυεθνικών.

Τέλος, για το θέμα της εισαγωγής και κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων η οδηγία 2001/18 καθιστά υποχρεωτική την ετικετοθεσία και την αναφορά ότι περιέχονται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν. Το δυστύχημα όμως είναι, όπως πάει το πράγμα, ότι οι καταναλωτές σε λίγα χρόνια δε θα έχουν περιθώρια επιλογής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ