Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτροπή... παρακολούθησης μεταλλαγμένων

Να εμφανίσει ως σημαντική κυβερνητική προσφορά σε αγρότες και καταναλωτές τη συγκρότηση «Ειδικής Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας για θέματα βιοτεχνολογίας και των εφαρμογών στη γεωργία», επιχείρησε ο υπουργός Γεωργίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως με απόφαση του υπουργού Γεωργίας συγκροτήθηκε η επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε πανεπιστημιακούς (Αμ. Καραγκούνη, Ν. Πανόπουλο, Κ. Δραϊνά, Μ. Καρανδεινό και Χ. Σαβάκη), τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας, Κ. Οικονομόπουλο, και το γενικό διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ, Σπ. Βυζαντινόπουλο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «έργο της επιστημονικής επιτροπής είναι η έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και των υπηρεσιών, καθώς και η γνωμοδότηση σε κάθε θέμα, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία και την ελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που έχουν εφαρμογή στη γεωργία».

Το ζήτημα πάντως είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί συστηματικά πλέον την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων, αφού έτσι προστάζουν οι πολυεθνικές των ΗΠΑ και της ΕΕ και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχτεί τις άνωθεν εντολές. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνει μπροστά σε όσα συντελούνται η συγκροτηθείσα επιστημονική ομάδα. Μήπως, με βάση τις νέες «μεταλλαγμένες» οδηγίες της ΕΕ, θα αποτελεί την «επιστημονική έκφραση» στην Ελλάδα και θα «γνωμοδοτεί» χωρίς «δεισιδαιμονίες», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών; Και μια και ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, αναφερόμενος στο θέμα των μεταλλαγμένων, δήλωσε σχετικά πως «υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, γίνονται συζητήσεις και ανάλογα θα τοποθετηθούμε», δεν του στέλνει η νέα επιστημονική επιτροπή καμία γνωμοδότηση για το πώς θα τοποθετηθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ