Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Στη Χάγη ο στρατηγός Τόλιμιρ

ΧΑΓΗ.- Στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία βρίσκεται από χτες το απόγευμα ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατηγός Ζντράβκο Τόλιμιρ. Ο 59χρονος Τόλιμιρ, που πάσχει από καρκίνο και ήταν ο υπ' αριθμόν 3 καταζητούμενος από τις αρχές του ΔΠΔ, θεωρείται ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς. Κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη Σρεμπρένιτσα και στη Ζέπα της ανατολικής Βοσνίας το 1995. Αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του ΔΠΔ το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι πληροφορίες για τις συνθήκες που τον οδήγησαν στο ΔΠΔ είναι αντικρουόμενες. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Τόλιμιρ παραδόθηκε στους ανακριτές του ΔΠΔ, οι οποίοι τον μετέφεραν για ιατρικές εξετάσεις σε μία ΝΑΤΟική στρατιωτική βάση. Σύμφωνα πάλι με ορισμένα σερβικά μέσα, ο Τόλιμιρ συνελήφθη προχτές κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης σερβικών και σερβοβοσνιακών δυνάμεων στην Μπάνια Λούκα...

Η εξέλιξη έδωσε αφορμή στον Ευρωενωσιακό επίτροπο Ολι Ρεν να προβλέψει έναρξη των συνομιλιών με στόχο την ένταξη της Σερβίας στις 4 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ