Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ -- ΟΗΕ
ΗΠΑ και ΕΕ παίζουν με τις λέξεις...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Νέο», τροποποιημένο φραστικά, αμερικανο-ευρωενωσιακό σχέδιο απόφασης με στόχο την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου παρουσίασε χτες ο Βρετανός πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι βασικές φραστικές τροποποιήσεις συμπεριλαμβάνουν: α) τη φράση «υποστηρίζεται η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου» αντί της προηγούμενης «εγκρίνεται». β) το ΣΑ «υποστηρίζει το σχέδιο Αχτισαάρι» αντί «υιοθετεί». γ) Το Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίζεται «ειδική περίπτωση» (sui generis) αντί «μοναδική περίπτωση».

Εντούτοις, οι φραστικές αλλαγές άφησαν (όπως αναμενόταν) ασυγκίνητο το Ρώσο πρέσβη Βιτάλι Τσούρκιν που το απέρριψε λέγοντας πως το σχέδιο εξακολουθεί να μην συμπεριλαμβάνει τις βασικές θέσεις της Ρωσίας, δηλαδή: α) σεβασμό της απόφασης 1244 (που αναφέρεται στα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο), β) συνέχιση των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου --Πρίστινας. Ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε έτσι ότι εάν το σχέδιο απόφασης υποβληθεί προς ψήφιση στο ΣΑ του ΟΗΕ την επόμενη βδομάδα (όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο προεδρεύων του σώματος, Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζαλμάι Χαλίλζαντ) τότε η Μόσχα δεν έχει άλλο τι απ' το να ασκήσει βέτο... Και κατέληξε: «Η κατεύθυνση του σχεδίου ψηφίσματος είναι λανθασμένη, αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και οδηγεί σε σοβαρή αποσταθεροποίηση το Κοσσυφοπέδιο, τα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο».

Το ίδιο 24ωρο, οι υπουργοί Εξωτερικών ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και Αλβανίας Λούλτζιμ Μπάσα, ζήτησαν χτες απ' τα Σκόπια να υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αμερικανο-ευρωενωσιακό σχέδιο απόφασης για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Το διττό «επιχείρημά τους ήταν α) το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης «είναι το καλύτερο, ως τώρα, για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου» και β) το κλείσιμο του ζητήματος «θα βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην πορεία προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ