Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Αδιάλειπτο σφυροκόπημα του στρατού κατά της «Φάταχ αλ Ισλάμ»

Στο βάθος ο παλαιστινιακός συνοικισμός Ναχρ αλ Μπάρεντ, φλέγεται μετά το σφυροκόπημα του λιβανικού στρατού

Associated Press

Στο βάθος ο παλαιστινιακός συνοικισμός Ναχρ αλ Μπάρεντ, φλέγεται μετά το σφυροκόπημα του λιβανικού στρατού
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σφυροκοπείται, από χτες το πρωί, αδιαλείπτως από το λιβανικό πυροβολικό ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός Ναχρ αλ Μπάρεντ στο βόρειο Λίβανο. Ο λιβανικός στρατός έλαβε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Σινιόρα να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του κατά των μαχητών της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ», των οποίων η παρουσία και η αιματηρή δράση αποτέλεσε την αιτία της πολιορκίας του καταυλισμού από τις 20 Μάη.

Οι λιβανικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα ΜΜΕ να πλησιάσουν την περιοχή και οι πληροφορίες που δίνονται είναι μόνο υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με πηγές, προσκείμενες στο λιβανικό στρατό, άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν εισέλθει μερικές εκατοντάδες μέτρα εντός του καταυλισμού, σφίγγοντας περαιτέρω τον κλοιό.

Εχουν καταστραφεί 3 βασικές θέσεις της οργάνωσης και έχουν εκκαθαριστεί όλες οι τοποθεσίες που χρησιμοποιούνταν, τις προηγούμενες μέρες, από ελεύθερους σκοπευτές κατά των στρατιωτών. Οι κινήσεις εισβολής έχουν γίνει κυρίως από βορρά, ενώ πλοία του λιβανικού ναυτικού έχουν «αποκλείσει» την έξοδο των μαχητών προς τη θάλασσα στα δυτικά.

Οι ίδιες, πάντα, πηγές υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτωθεί 2 στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 18, και ότι εντός του καταυλισμού έχουν σκοτωθεί 16 άτομα και έχουν τραυματιστεί 60, χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί με ακρίβεια πόσοι είναι οι μαχητές και πόσοι οι πολίτες. Ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα μαρτυρίες προσφύγων που παραμένουν στον καταυλισμό τονίζουν ότι οι μαχητές της «Φάταχ αλ Ισλάμ» έχουν υποχρεωθεί σε αναδίπλωση σε πιο κεντρικά και πυκνοκατοικημένα σημεία του στρατοπέδου, χρησιμοποιώντας ως προπύργιο κατοικίες.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι περίπου 25.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό, ενώ σε περίπου 20.000 μπορεί να καταμετρηθούν και αυτοί που παραμένουν εντός. Τις μέρες της ανάπαυλας, φάρμακα, τρόφιμα και νερό μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν μέσα στον καταυλισμό σε ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες για αρκετές μέρες.

Με μήνυμα στο διαδίκτυο, ισλαμιστικές οργανώσεις καλούν «όλους τους μαχητές του Ισλάμ να υπερασπίσουν τη Φάταχ αλ Ισλάμ». Εντούτοις, όπως όλα δείχνουν, οι παλαιστινιακές οργανώσεις, που έχουν τον έλεγχο των 12 προσφυγικών καταυλισμών στη χώρα, επιμένουν στην τήρηση αποστάσεων από τη «Φάταχ αλ Ισλάμ».

Αγωνία και ένταση στους καταυλισμούς

Ο εκπρόσωπος, συνολικά, των Παλαιστινίων στο Λίβανο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σινιόρα, στον οποίο επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν τη δράση «των τρομοκρατών αυτών». Εξέφρασε την ελπίδα ο λιβανικός στρατός να εντείνει την πολιορκία και να παραδώσει τους τρομοκράτες στη Δικαιοσύνη.

Ο Αμπάς Ζάκι προσπάθησε να κατευνάσει και την οργή των υπολοίπων Παλαιστινίων προσφύγων που ζουν στο Λίβανο, τονίζοντας ότι έχει διαβεβαιώσεις από το λιβανικό στρατό ότι δε θα εισχωρήσει μέχρι τις κεντρικότερες συνοικίες του καταυλισμού και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων. Ορισμένες εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χτες, ζητώντας τερματισμό των επιχειρήσεων στο Ναχρ αλ Μπάρεντ, αλλά η πλειοψηφία των προσφύγων ανησυχεί για τους αμάχους όμως επιθυμεί την εξόντωση της «Φάταχ αλ Ισλάμ».

Η λιβανική κυβέρνηση, από την άλλη, κατέστησε σαφές ότι θεωρεί τους άμαχους Παλαιστινίους «ομήρους μιας τρομοκρατικής ομάδας που θα πρέπει να εξοντωθεί». Ο στρατός έδωσε τελεσίγραφο στους μαχητές της «Φάταχ αλ Ισλάμ» να παραδοθούν, αλλιώς «θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα λιβανικά πυρά». Ορισμένες πληροφορίες έφεραν το λιβανικό στρατό να αξιοποιεί το σκοτάδι, για να μετακινήσει στα στενά δρομάκια του καταυλισμού άνδρες των ειδικών δυνάμεων και να περιμένει εκπνοή του τελεσιγράφου μέχρι την Κυριακή, προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω κίνηση, αποφεύγοντας μαζική εισβολή τανκς ή οχημάτων, κάτι που θα μεγιστοποιούσε τις απώλειες αμάχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένεται τελική επίθεση(2007-08-25 00:00:00.0)
Η «Φάταχ αλ Ισλάμ» και τα πολλά «σκοτεινά» σημεία(2007-07-15 00:00:00.0)
Πρόταση για εκεχειρία(2007-06-21 00:00:00.0)
Νέες μάχες καθώς ενεργοποιούνται και οι Παλαιστίνιοι(2007-06-06 00:00:00.0)
Συγκρούσεις με ισλαμιστές και σε δεύτερο καταυλισμό(2007-06-05 00:00:00.0)
Τεταμένη κατάπαυση του πυρός(2007-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ