Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκεντρώσεις αντίστασης σε όλη τη χώρα

Σε δεκάδες πόλεις έδωσαν αγωνιστικό «παρών» οι εργαζόμενοι, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια

Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από το χώρο διεξαγωγής του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη
Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από το χώρο διεξαγωγής του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη
Οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν χτες δυναμικές συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και κινητοποιήσεις, σε όλη τη χώρα, ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο» και την προσπάθεια αφαίρεσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κάλεσμα προς τους αγρότες, στους εργάτες και τη νεολαία του Αγρινίου να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης απηύθυνε χτες στην πλατεία Δημοκρατίας ο Κώστας Μαργιώλης,μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε στην πόλη ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο». «Είναι ανάγκη σήμερα να γίνει το Μέτωπο που θα αντισταθεί και θα αποκρούσει τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική», δήλωσε ο Κ. Μαργιώλης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Αγρινίου.

Στην παραλία της Χαλκίδας, στο «Στρογγυλό», πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, δίνοντας έτσι ηχηρή απάντηση στις συμβιβασμένες ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου της πόλης που ακολούθησε το δρόμο που χάραξε η ΓΣΕΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αντρέας Τσακός, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής. Συγκέντρωση επίσης έγινε και στοΑλιβέρι της Εύβοιας, στον «Κάραβο», στην οποία μίλησε ο Βαγγέλης Σεφερλής, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ.

Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη Λιβαδειά, μαζεύτηκαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι, αγρότες και όλοι αυτοί που αντιδρούν στη νέα μεσαιωνική κατάσταση που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη συνδρομή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους. Ακολούθησε πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Την κεντρική ομιλία-κάλεσμα προς τους εργαζόμενους έκανε ο Σωτήρης Καλέας, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Την αντίθεσή τους στον «κοινωνικό διάλογο»-απάτη και την απαίτηση να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης εξέφρασαν εργαζόμενοι στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αλέξης Αλεξόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΣΟΥΛΙΣ», και ο Θύμιος Τσέτσος, μέλος της Διοίκησης του ΕΚ της πόλης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λαμίας.

Στην Ηπειρο

Εργάτες, αγρότες και νεολαίοι έδωσαν χθες δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που πήρε μέρος στον «κοινωνικό διάλογο». Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στη νομαρχία όπου και μίλησε ο Πέτρος Γιωτόπουλος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου. Η συγκέντρωση έληξε με την υπόσχεση ότι η χτεσινή κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή των αγώνων.

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους της Πρέβεζας με την αγωνιστική τους στάση να απορρίψουν κατηγορηματικά τον ψευτοδιάλογο, μέσα από τον οποίο επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, απηύθυνε χτες ο Μάρκος Ευθυμίου, γραμματέας του ΕΚ της πόλης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΚ, Κώστας Καζαντζίδης.

Στο Βόρειο Αιγαίο

Με μια συγκέντρωση μαζική και δυναμική, εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες και νέοι της Μυτιλήνης δήλωσαν την άρνησή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Σαπφούς, παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και ο δήμαρχος Μανταμάδου, Δημήτρης Καράτζιτζης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γρηγόρης Παράσχου. Επίσης μίλησαν ο Παράσχος Τσαΐρης, πρόεδρος του Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λέσβου, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης.

Μετά το τέλος των ομιλιών πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία προς τη νομαρχία όπου και θυροκολλήθηκε ψήφισμα, το οποίο νωρίτερα είχε εγκριθεί με χειροκροτήματα. Το ψήφισμα θυροκολλήθηκε και στο υπουργείο Αιγαίου.

Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Χίου απάντησαν οι εργαζόμενοι του νησιού στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, αλλά και στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που χτες σύρθηκε στον «κοινωνικό διάλογο»-απάτη. Ομιλητές ήταν πολλοί εργαζόμενοι ενώ τις κεντρικές ομιλίες έκαναν η Ευγενία Κόττη, μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και ο Σιδερής Μάκρας, μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Πελοπόννησο

Δυναμική συγκέντρωση και ακόμα πιο μαχητική πορεία μέσα στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Κορίνθου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα «Περιβολάκια», στις 8 μ.μ. για να διαμαρτυρηθούν για τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Τάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου.Καταγγέλθηκε, επίσης, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου γιατί παροπλίζει συνειδητά την εργατική τάξη του νομού.

Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι του Νομού Αρκαδίας για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης. Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήτα ο Γιώργος Βούλγαρης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ. Ο ομιλητής κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας για τη στάση που κρατά απέναντι στον «κοινωνικό διάλογο» και κάλεσε την ηγεσία του να αναθεωρήσει τη στάση και να προβάλει αγωνιστικό πρόσωπο.

Στην πλατεία του Αγίου Μηνά συγκεντρώθηκαν χτες στις 8.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι και δεκάδες σωματεία της Λευκάδας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο στημένο «κοινωνικό διάλογο» της κυβέρνησης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, Γεράσιμος Λιβιτσάνος, ο οποίος κατήγγειλε τόσο την κυβέρνηση για τα σχέδιά της όσο και τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τη στάση τους. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στην κεντρική αγορά της πόλης.

Στην Κρήτη

Με τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, αυτός ο διάλογος είναι μια απάτη», εκατοντάδες εργαζόμενοι του Ηρακλείου Κρήτης πορεύτηκαν, χτες αργά το απόγευμα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Προηγουμένως, στις 7.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Λιονταριών, όπου ο κεντρικός ομιλητής, Δημήτρης Βρύσαλης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, επισήμανε πως ο συγκεκριμένος «κοινωνικός διάλογος» χτυπά τον πυρήνα των κατακτήσεων του 20ού αιώνα και κατήγγειλε τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς συγκεντρώθηκε χτες, στις 8.30 μ.μ., ο χανιώτικος λαός για να διατρανώσει την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ο Παντελής Κουκλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χανίων, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ενώ χαιρέτισαν η πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χαρά Γεωργογιαννάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων Χανίων, Κωστούλα Παπαδάκη, και ο Ηρακλής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Αγία Παρασκευή».

Εξω απ' το Εργατικό Κέντρο, στον Αγιο Νικόλαο, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα, στις 6.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι του Λασιθίου για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Κώστας Κατρίνης, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και τις συνέπειες που αυτός θα έχει στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Αμέσως μετά την ενημέρωση αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα στον νομάρχη. Να σημειωθεί τέλος πως οι πρόεδροι και των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης έστειλαν χτες υπόμνημα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο, όπου του ζητούν να μη συμμετάσχει στον «κοινωνικό διάλογο» της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ