Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΣΕΕ
Υπάρχει ήδη συναίνεση

Δεδομένη για την κυβέρνηση η πολιτική της, σύμφωνα με τα κείμενα του «διαλόγου», αλλά και η ΓΣΕΕ «βοηθάει» όσο καλύτερα μπορεί με τις δικές της θέσεις

Ανεξάρτητα από τις διαδικαστικές μανούβρες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι θέσεις της για μια σειρά «καυτά» ζητήματα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις αποτυπώνονται στη συνοπτική παρουσίαση του κειμένου που παρέδωσαν στον υπουργό Εργασίας. Σ' αυτές τις θέσεις δεν είναι εμφανείς μόνο κάποιες αντιφάσεις, αλλά πολύ περισσότερο συμπτώσεις ή και «βολικές» διατυπώσεις, για την κυβέρνηση! Το κείμενο της ΓΣΕΕ αντιφάσκει καθώς κατακρίνει τις «ενεργητικές» πολιτικές και τα επιδοτούμενα προγράμματα, ζητάει όμως την αναβάθμιση όλων των μηχανισμών που τα προωθούν.

Ενδεικτικά, η ΓΣΕΕ: Θεωρεί ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας πριμοδοτούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ωστόσο έχει επανειλημμένα ζητήσει διάθεση περισσότερων πόρων και ενίσχυση των «ενεργητικών» μέτρων για την ανεργία. Το ίδιο πράττει και με το συγκεκριμένο κείμενο σε άλλο σημείο!!!

Ζητάει ενίσχυση του «δικτύου κοινωνικής προστασίας» στα πρότυπα μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στιγμή που αυτό είναι και το θέμα μιας από τις εννέα ενότητες «διαλόγου» που έθεσε η κυβέρνηση! Αφήνει αιχμές κατά των «ενεργητικών μέτρων», τα οποία με έμφαση έχει στηρίξει και ταυτόχρονα επικαλείται τη «διεθνή εμπειρία» - όπως αυτή έχει καθοριστεί από τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ - για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών απασχόλησης. Αναφέρεται σε προώθηση των αναδιαρθρώσεων με βάση την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, έννοιες και όροι που πρωταγωνιστούν στα κυβερνητικά κείμενα.

Ζητάει 35ωρο, με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που αναιρούν το αίτημα και οδηγούν σε περισσότερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Αναφέρεται στην ανάγκη πλήρους απασχόλησης και ταυτόχρονα αποδέχεται την μερική απασχόληση σαν... εξαίρεση για την κάλυψη υπαρκτών «αναγκών»! Ζητάει επιπρόσθετους πόρους για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ παρά τις αντιρρήσεις της για τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», θεωρεί τέτοιες την ενίσχυση της επιδότησης της ανεργίας και απαιτεί μεγαλύτερη σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης με την απασχόληση. Αυτός είναι εξάλλου και ένας διατυπωμένος στόχος της κυβέρνησης, για να προσφέρει περισσότερα δωρεάν εργατικά χέρια στους βιομήχανους.

Επιγραμματικά, ζητάει επίσης να μη μειωθεί το κόστος εργασίας, δέχεται όμως τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών!!! Μεταξύ άλλων διατυπώνει το αίτημα του κατακερματισμού του ΟΑΕΔ και της δημιουργίας τριών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου!!! Με λίγα λόγια, οι θέσεις αυτές, όπως και άλλες που περιέχονται στα κείμενα της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν έρχονται σε αντίθεση με πολλές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά τη στηρίζουν επιπλέον σε ορισμένους τομείς!

Ολα δεδομένα για την κυβέρνηση

Οσον αφορά το κείμενο θέσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη χτεσινή ενότητα με τίτλο: «Πόροι Γ` ΚΠΣ, ο στόχος της απασχόλησης και της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό» - το οποίο όμως δε συζητήθηκε - δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξηγεί το πώς θα χρησιμοποιήσει τα 17,5 τρισ. δρχ. του Γ` ΚΠΣ για να εντατικοποιήσει την πολιτική κατάργηση των κατακτήσεων και διάλυση των εργασιακών σχέσεων επιδοτώντας τους εργοδότες μέσω προγραμμάτων καλυτερεύοντας παράλληλα και τους μηχανισμούς υλοποίησης αυτών (ΟΑΕΔ).

Είναι αποκαλυπτικό ότι στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι η υιοθέτηση μέτρων για την ευελιξία στην αγορά εργασίας (όπως η μερική απασχόληση), αλλά και την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης διευρύνοντας την κυβερνητική πολιτική σε όλη την περιφέρεια. Οι θέσεις αυτές δείχνουν πόσο η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να... συζητήσει την πολιτική της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποστολή τους να ενσωματώσουν τη λαϊκή οργή (2010-09-03 00:00:00.0)
Ανάπτυξη με φόρους «βλέπουν» οι νομάρχες (2005-12-20 00:00:00.0)
Θέμα νοοτροπίας και παιδείας... (2005-06-23 00:00:00.0)
Προπαγάνδα για προγράμματα απασχόλησης (2001-02-03 00:00:00.0)
Εμποροι και βιοτέχνες ζητούν «μερίδιο» (2000-08-26 00:00:00.0)
"Εξουσιοδότηση" με ισοψηφία! (1997-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ