Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
"Εξουσιοδότηση" με ισοψηφία!

Στην επίκληση της "διπλής" ψήφου του προέδρου κατέφυγε η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ προκειμένου να προσυπογράψει το αντεργατικό τερατούργημα, αναβιώνοντας έτσι άλλες εποχές. Αποχώρηση και απεργία ζήτησε η ΕΣΑΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράφει την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους

Το αντεργατικό τερατούργημα που ακούει στο όνομα: "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000",φέρει από χτες φαρδιά πλατιά την υπογραφή του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου!Ο τελευταίος και συνολικά η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, παρακάμπτοντας τις καθολικές αντιδράσεις, προτίμησαν να μετρήσουν διπλά (!) την ψήφο του προέδρου κατά τη χτεσινή Ολομέλεια της ΓΣΕΕ που έβγαλε ισοψηφία, παραπέμποντας κυριολεκτικά σε άλλες εποχές.

Η πρόταση που "υπερίσχυσε"... με αποτέλεσμα 22 - 22,έδωσε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ την "εξουσιοδότηση" να παραβρεθεί στην τελετή λήξης του "κοινωνικού διαλόγου" και να χειριστεί κατά την κρίση του την υπόθεση! Παράλληλα "εγκρίθηκαν" οι μέχρι τώρα χειρισμοί στον "κοινωνικό διάλογο" και εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή να ορίσει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου για να κριθεί συνολικά το κείμενο, να συζητηθεί η ΕΓΣΣΕ, καθώς και να κριθεί η απάντηση της κυβέρνησης στα "απεργιακά αιτήματα" της ΓΣΕΕ...

Από την ψηφοφορία αποχώρησε η Μ. Φραγκιαδάκη,σύμβουλος της ΠΑΣΚΕ,όταν δεν μπήκε σε ψηφοφορία πρότασή της για μη υπογραφή του κειμένου, συνέχιση των διαπραγματεύσεων και συζήτησή του ξανά μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Η αποχώρηση είχε αποτέλεσμα την ισοψηφία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η διπλή ψήφος του προέδρου αξιοποιήθηκε μόνο μια φορά, το 1985,από τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Ραφτόπουλο,όταν η ΓΣΕΕ είχε κληθεί να αποδεχτεί τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για το πάγωμα των εργατικών αποδοχών, με τις γνωστές τότε συνέπειες, που είχαν οδηγήσει στο ανοιχτό κυβερνητικό πραξικόπημα στη Συνομοσπονδία.

Η πρόταση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου,ήταν να μη προσέλθει η ΓΣΕΕ στην Ολομέλεια του "κοινωνικού διαλόγου", να μην υπογραφεί το κείμενο της συμφωνίας και να εξαγγελθεί απεργιακή κινητοποίηση για την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.

Στην τοποθέτησή του, ο Γ. Μαυρίκος,τόνισε ότι το κείμενο είναι συνολικά απορριπτέο, ότι δεν είναι συμφωνία, αλλά δεσμά και ότι "η εργατική τάξη δεν μπορεί να δώσει τα χέρια της να της περάσουν χειροπέδες".Επισήμανε ότι δε δίνεται καμιά εξουσιοδότηση για υπογραφή σε συμφωνία αφαίρεσης δικαιωμάτων των εργαζομένων και ακόμα ότι συγκρούονται δυο στρατηγικές, αυτή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, με κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα και αυτή της ταύτισης και του συγχρωτισμού με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Η "καλή μέρα" φάνηκε από το πρωί, όταν το λόγο πήρε ο Χ. Πολυζωγόπουλος, για να επιδοθεί στην ομιλία του - που κράτησε μια ώρα - στην απόλυτη στήριξη του κειμένου γραμμή τη γραμμή.Εφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων από δημοσιονομικές αλλαγές, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά!

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης (ΔΑΚΕ) υπερασπίστηκε τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά φτάνοντας στο συγκεκριμένο κείμενο είπε ότι αποτελεί "λευκή επιταγή" των εργαζομένων προς την κυβέρνηση. Είναι πάντως χαρακτηριστικό, για το πού και πόσο διαφωνεί η ΔΑΚΕ με την την όλη μεθόδευση, ότι στο ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας δεν υπάρχει αντίρρηση, αλλά απορία για το ποιος θα το πληρώσει, "η κυβέρνηση ή εμείς;", όπως είπε ο Γ. Μανώλης!

Την αντίθεσή του στο κείμενο εξέφρασε και ο Α. Καλύβης,αν. γενικός γραμματέας, ο οποίος, κατά τα άλλα, τόνισε ότι ο "κοινωνικός διάλογος" ήταν σωστή επιλογή! Κι αυτός με τη σειρά του σημείωσε ενδεικτικά, ότι "προσυπογράφουμε τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης", αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει κοινωνική προστασία για τους άνεργους, που δεν υπάρχει σήμερα... Μιλώντας στην Ολομέλεια η Μ. Φραγκιαδάκη,στην οποία ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για να αλλάξει στάση, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το συγκεκριμένο κείμενο "επικυρώνει την πολιτική επιλογή του "μονόδρομου της παγκοσμιοποίησης"" και ότι αποτελεί "δείγμα γραφής προς το Διευθυντήριο της ΕΕ". Σε δήλωσή της αργότερα, τόνισε ακόμα ότι η βιασύνη για την επικύρωση του κειμένου πριν τον προϋπολογισμό "λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για ένα ακόμα σκληρότερο προϋπολογισμό και από αυτό του προγράμματος σύγκλισης".

"Επιφυλάξεις" επικαλέστηκαν οι Χ. Λιακόπουλος,πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας και ο Α. Τσώλης από τη ΔΕΗ, οι οποίοι όμως τελικά ψήφισαν την πρόταση της παράταξής τους...

Αλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως οι Γ. Ορφανός, Μ. Μανιάτης, Γ. Παπαμιχαήλ, Γ. Κουσελάς,αλλά και ο Δ. Πουλαρίκας, ανέλαβαν την υπεράσπιση του κατάπτυστου κειμένου.

Οι Γ. Σταυρόπουλος, Χ. Τσεντούρου, Α. Βερναδάκης ζήτησαν τη μη υπογραφή του. Ο Σ. Ματζουράνης σημείωσε ότι δεν μπορεί να δρα με "κόλπα" η Συνομοσπονδία, ότι "δε συνάδουν με την ιστορία και την ηθική του συνδικαλιστικού κινήματος". Ο Α. Αναστασίου,από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ κάλεσε τη ΓΣΕΕ να μην υπογράψει το κείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ