Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Προεκλογική παροχή σε μεγαλοεργολάβους και καταπατητές

Νέο «παράθυρο» ανοίγεται στα ιδιωτικά συμφέροντα για την τσιμεντοποίηση των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων

Θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της τροπολογίας...
Θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της τροπολογίας...
Μία ακόμη «φάμπρικα» λεηλάτησης των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, ανοίγει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Μπασιάκος, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και άλλων εγκαταστάσεων εντός δασών και δασικών εκτάσεων, ώσπου να κυρωθούν οι ...Δασικοί Χάρτες!

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ακόμη «παράθυρο» που ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλώς για την παγίωση μιας ήδη στρεβλής κατάστασης εμπορευματοποίησης, καταπατήσεων και οικοπεδοποιήσεων σε βάρος των δασών, αλλά και για τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων, που, βάσει αυτής της διάταξης, θα ξεφυτρώσουν σαν ...μανιτάρια σε ολόκληρη τη χώρα, με τον ίδιον ακριβώς τρόπο που συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μέσα στα δάση. Και αυτό, διότι η διαδικασία κατάρτισης των Δασικών Χαρτών καρκινοβατεί εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις δασολόγων, αυτό μπορεί να γίνει τα επόμενα, πέντε, δέκα ή και δεκαπέντε χρόνια... Στο μεταξύ, όμως, οι ...δασο-μπίζνες θα κορυφωθούν και το μεγάλο κεφάλαιο θα περάσει σε ένα νέο γύρο ασύδοτης κερδοσκοπίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Η παραπάνω τροπολογία κατατίθεται με πρόφαση τις «χρονοβόρες» δικαστικές διενέξεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, οι οποίες «έχουν σοβαρότατη οικονομική επιβάρυνση ιδίως των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται περί μίας σκανδαλώδους προεκλογικής «παροχής», η οποία μάλιστα ενδέχεται να κινείται και εκτός ορίων συνταγματικής νομιμότητας. Η δήθεν προστασία των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών που επικαλείται η κυβέρνηση είναι πέρα για πέρα υποκριτική, διότι, αν πραγματικά βρισκόταν εκεί το ενδιαφέρον της, θα έπρεπε στην ίδια διάταξη να είχε προστεθεί ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε διαφιλονικούμενο - μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη - δάσος ή δασική έκταση και να λάμβανε πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης.

Οι βίλες στα δάση αναμένεται να πυκνώσουν

Eurokinissi

Οι βίλες στα δάση αναμένεται να πυκνώσουν
Αντίθετα, με τη σημερινή της πρακτική, λύνει τα χέρια στους κάθε λογής «επιτήδειους» να τσιμεντώσουν εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων και δασών και δεν προστατεύει τους οικονομικά ασθενέστερους, τους οποίους για άλλη μια φορά επιχειρεί να τους μεταχειριστεί ως συνενόχους και να τους παραπλανήσει, προκειμένου να προχωρήσει σε μια νέα ληστρική εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης. Αν επιδίωκε να προστατεύσει τους οικονομικά ασθενέστερους, τότε θα εκπονούσε προγράμματα και θα έλυνε το πρόβλημα της λαϊκής στέγης με ευθύνη του κράτους και αναλαμβάνοντας το κόστος των υποδομών που απαιτούνται. Κάτι, όμως, που και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να το πράξουν, καθώς μια τέτοια πολιτική απαιτεί σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ