Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ
Παραμένει για 35 μέρες στη φυλακή

Ο «Ρ» μίλησε με τον πατέρα του φοιτητή, Νίκο Κ., καθώς και με τον Στρατή Κόρακα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Σε μια ακόμα ιστορία κατάφωρης παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων εξελίσσεται και η υπόθεση του 19χρονου φοιτητή που συνελήφθη στις 5 του Μάη στη Θεσσαλονίκη, την επομένη επεισοδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος παραμένει στις φυλακές Αυλώνα για 35 μέρες, χωρίς να έχει εκδικαστεί ακόμη η αίτησή του για διακοπή της προφυλάκισής του. Την ίδια στιγμή, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην αθωότητα του φοιτητή, ο οποίος ταυτίζεται με το δράστη μόνο ως προς τα ...πράσινα παπούτσια.

Ο «Ρ» μίλησε με τον πατέρα του φοιτητή, Νίκο Κ., καθώς και με τον Στρατή Κόρακα, πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», για την υπόθεση του Παναγιώτη. Ο 19χρονος φοιτητής βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για πέντε πλημμελήματα και δύο κακουργήματα, ανάμεσα στα οποία και για το σπάσιμο και τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου. Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επισκέφτηκε το νεαρό φοιτητή.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε θύματα, θέλω να πιστεύω, μιας πλάνης της Αστυνομίας. Διότι αν δεν το πιστέψω αυτό, ότι πρόκειται για λάθος σύλληψη, και πάει το μυαλό μου σε στοχοποίηση ή σε ανεύρεση εξιλαστήριου θύματος, τότε ανοίγουν οι πόρτες του φρενοκομείου, όπως λέγανε παλιά», μας λέει εξαρχής ο πατέρας του νέου.

Οπως εξηγεί, ο γιος του ήταν σε φοιτητικό πάρτι, μέχρι νωρίς το πρωί της μέρας που συνελήφθη. Η περιγραφή του είναι ενδεικτική: «Αφού τέλειωσαν, πήγαινε ανέμελος στο σπίτι, χωρίς να ξέρει τι έχει προηγηθεί και τι έχει γίνει. Κατά τις 7.10, δηλαδή 2 ώρες μετά τα επεισόδια που γίνονταν κοντά στη Φιλοσοφική Σχολή, δύο χιλιόμετρα μακριά από το χώρο του πάρτι, τον σταματάει κάποιος της Ασφάλειας και ζητάει την ταυτότητά του. Ο γιος μου, τη δίνει και τον πάει για διαπίστωση στοιχείων σε κάποιους άλλους αστυνομικούς. Τη στιγμή εκείνη, μια αστυνομικός λέει: "Αυτός είναι, με τα πράσινα παπούτσια, συλλάβετέ τον"».

Η υπόθεση αυτή «μας αφορά όλους»

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κρούσμα αυτό σαν ένα μεμονωμένο κρούσμα που αφορά μόνο τον Παναγιώτη», τόνισε ο Στρ. Κόρακας. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καθένας από μας, ενώ περπατά στο δρόμο, μπορεί να συλληφθεί, να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί και να περάσει ένα σημαντικό μέρος της ζωής του στη φυλακή, ώσπου να διαπιστωθεί η αστυνομική και δικαστική πλάνη», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις μέρες μετά τη σύλληψη του φοιτητή, βγήκε στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε τα επεισόδια και την καταστροφή του αυτοκινήτου για την οποία κατηγορείται στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, απ' όπου και προέκυπτε ότι ο σωματότυπος του νεαρού φοιτητή δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν του δράστη (σ.σ.: Ο δράστης είχε ύψος πάνω από 1.90 και ο νεαρός μόλις 1.70, ενώ το μόνο κοινό σημείο ήταν τα πράσινα παπούτσια). «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την οργή μας για τη στάση του εισαγγελέα», επισημαίνει ο Στρ. Κόρακας. «Οταν έχει αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια του, να επιμένει να προτείνει στο Συμβούλιο Πρωτοδικών, που θα εξετάσει την αίτηση για διακοπή της προφυλάκισής του, ότι να απορριφθεί το αίτημα και να μείνει στη φυλακή, είναι εξοργιστικό. Λες και έχουμε να κάνουμε με τον μεγαλύτερο κακοποιό».

«Ανυπόφορες πιέσεις»

Οπως μας περιγράφει ο Νίκος Κ., μόλις οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν «τον ρίχνουν κάτω με μια κλοτσιά, τον πατάνε στην πλάτη, στο λαιμό και του φοράνε χειροπέδες, τον προσάγουν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου αρχίζουν και του κάνουν ανάκριση και του ασκούσαν ανυπόφορες πιέσεις για να αναγνωρίσει ότι αυτός είναι ο δράστης». Και συνεχίζει: «Συνέχεια του λέγανε "πες μας σε ποια αναρχική ομάδα ανήκεις. Ομολόγησε γιατί θα κάνεις όλη σου τη ζωή στη φυλακή". Επίσης, ο ανακριτής μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση του έλεγε "γιατί στεγνώνει το στόμα σου;", ενώ τον είχαν από τις 7 τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα συνέχεια ανακρινόμενο. "Αφού στεγνώνει το στόμα σου - του έλεγαν - αυτό σημαίνει ότι είσαι ένοχος"»...

«Αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει όλους», τονίζει ο ο Στρ. Κόρακας. «Σήμερα σε ρωτάν αν είσαι αναρχικός, αύριο θα σε ρωτήσουν αν είσαι κομμουνιστής. Γιατί θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, στις κατευθύνσεις και αποφάσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αμφισβήτηση του συστήματος, των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, συνταγματικών δομών της κοινωνίας μας, σημαίνει τρομοκρατία. Θεωρώ - προσθέτει - απαράδεκτο, αδιανόητο, το να γίνεται ανάκριση στην Αστυνομία, για τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παλαιοκώσταινα»... (2009-02-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-24 00:00:00.0)
Διώκεται ο συνδικαλισμός των αστυνομικών (1998-01-22 00:00:00.0)
Δε θέλουν φυλακές στην Ολυμπία (1997-10-31 00:00:00.0)
Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τα προβλήματα των αστυνομικών (1997-10-18 00:00:00.0)
Κυβερνητική υποκρισία για το λάδι (1997-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ