Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Απαιτεί μεγάλη αύξηση των τιμολογίων

Οι διοικούντες την εταιρεία αξιώνουν την επιβολή «ρήτρας καυσίμων», σαν μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας της

Νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία της, έθεσε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Τ. Αθανασόπουλος στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση, ενθαρρημένος και από τη στήριξη που εισέπραξε από την κυβέρνηση, καθώς ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, εκθείασαν τα προσόντα του. Ισως γι' αυτό να αποφασίστηκε και αύξηση των αποδοχών του κατά 50% για φέτος (από 200.000 σε 300.000 ευρώ), συν μπόνους τεσσάρων μισθών. Αλλωστε η κυβερνητική πολιτική, ενθαρρύνει γενικότερα την αύξηση των τιμών προς όφελος των ιδιωτών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης της αγοράς («απελευθέρωση»). Ο Τ. Αθανασόπουλος ζητά σύνδεση των τιμολογίων της ΔΕΗ, με τις τιμές των καυσίμων, την περίφημη «ρήτρα καυσίμων» με την οποία «φλερτάρει» η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά αποφεύγει να προωθήσει, για να μην εισπράξει το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας από την αλματώδη αύξηση που θα σημειωθεί στα τιμολόγια.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε την αντίστοιχη πρακτική «των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας» και την πολλαπλάσια κερδοφορία που θα είχε η ΔΕΗ εάν ήδη εφαρμοζόταν το μέτρο! Σε σχέση με τους λόγους μείωσης της κερδοφορίας που παρουσίασε η ΔΕΗ, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, στην αύξηση του κόστους αγοράς ενέργειας σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της οριακής τιμής συστήματος (της χονδρικής τιμής με την οποία πουλάνε οι ιδιώτες στο σύστημα - ΔΕΣΜΗΕ - απ' όπου αγοράζει η ΔΕΗ), στη χειροτέρευση της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων, στην αύξηση της μισθοδοσίας. Η οριακή τιμή αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 54% από το 2005 έως το 2006 (από 42,8 ευρώ η MWh, σε 66 ευρώ).

Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε χτες και ο λειτουργικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ (έχει προηγηθεί ο λογιστικός) που επιβάλλεται από την ΕΕ και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διάσπαση της επιχείρησης και την πώληση τμημάτων της στο μέλλον. Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες: Παραγωγή - Εμπορία - Ορυχεία, Μεταφορά - Διανομή, υποστηρικτικές διοικητικές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ότι εξετάζεται η περαιτέρω μείωση της χρήσης λιγνίτη με αντικατάσταση από φυσικό αέριο. Επίσης, οι «εργασιακές σχέσεις» των διευθυντικών στελεχών θα αντιστοιχηθούν με αυτές της ανταγωνιστικής αγοράς (προφανώς με αύξηση αμοιβών και παροχών). Τον ερχόμενο Οκτώβρη θα παρουσιαστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του νέου προέδρου.

  • Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προτείνει η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά να μην ξεπερνά σε επίπεδο ισχύος το άθροισμα των απαιτήσεων αιχμής (σήμερα 1255 MW), σε επίπεδο 10ετίας. Με αυτό τον τρόπο είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, (Μυτιληναίος, Κοπελούζους, ΡΟΚΑΣ κλπ.), τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ την προτεινόμενη ανώτατη ισχύ. Το ποιος θα κατορθώσει να επιβληθεί και σε ποιο βαθμό θα ωφεληθεί εάν μελλοντικά αλλάξουν τα δεδομένα, θα προκύψει μάλλον από μια ακόμη σκληρή επιχειρηματική αντιπαράθεση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ