Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δυσκολίες... για το Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέοι πονοκέφαλοι για το πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους και το Λευκό Οίκο... Καταρχήν η μείζων ήττα, όπως χαρακτηρίστηκε, που υπέστη όσον αφορά το μεταναστευτικό νόμο, που τον έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα. Η Γερουσία τελικά διέκοψε τη συζήτηση και αρνήθηκε να προωθήσει την προτεινόμενη νομοθεσία.

Οι υποστηρικτές του «διακομματικού» νομοσχεδίου χρειάζονταν 60 ψήφους προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για να ψηφιστεί και συγκέντρωσαν τελικά 46 ψήφους. Γερουσιαστές, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και από τους Δημοκρατικούς, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο είναι τόσο «ασταθές», που θεωρείται σχεδόν απίθανο να ξανασυζητηθεί πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές, δηλαδή το 2008.

Επίσης, αργά το βράδυ της Τετάρτης - ώρα Ελλάδας - η ελεγχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα Γερουσία επέδωσε κλήτευση στο Λευκό Οίκο για την παράδοση εγγράφων που σχετίζονται με το παράνομο πρόγραμμα για την εγχώρια παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Αμερικανών υπόπτων για τρομοκρατία.

Η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας επιδίδοντας κλητεύσεις στο Λευκό Οίκο, στο γραφείο του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καλεί την κυβέρνηση Μπους να παραδώσει έγγραφα στο πλαίσιο των ερευνών της για το μυστικό πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπίας που αποκαλύφθηκε το 2005.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις κλητεύσεις, επικαλούμενος προνόμια, ενώ ο σύμβουλος του Μπους Φρεντ Φίλντινγκ δήλωσε ότι λυπάται πολύ που δεν μπόρεσε να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός. Επισήμως, ο Λευκός Οίκος έχει διορία έως τις 18 Ιούλη για να συμμορφωθεί με το αίτημα της Γερουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ