Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πυρκαγιές βγάζουν στην επιφάνεια τη σαπίλα του συστήματος

Συνέντευξη Τύπου της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στην Τρίπολη, μετά το τέλος της περιοδείας

Τρεις παράγοντες που έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους - και έχουν να κάνουν σταθερά και μόνο με την πολιτική τη σημερινή, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - είναι αυτοί που ευθύνονται για την τεράστια οικολογική καταστροφή και το ξερίζωμα χιλιάδων ανθρώπων από τον τόπο τους. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική - που όπως επισήμανε χτες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα ΜΜΕ από την Τρίπολη - που ανάβει το δαυλό και φέρνει την ανυπολόγιστη αυτή καταστροφή στη χώρα.

«Συνήθως λέγεται ότι την ώρα της μεγάλης μπόρας - σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές - τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να κάνουν πολιτικές επικρίσεις. Δε θα συμφωνήσω καθόλου με αυτή τη λογική. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προκαλεί και φροντίζει να υποβαθμίζει τις ευθύνες της με γεγονότα υπαρκτά (όπως π. χ. οι δυνατοί άνεμοι) που δεν αποτελούν ωστόσο άλλοθι», ήταν τα πρώτα λόγια της Αλέκας Παπαρήγα και αμέσως αναρωτήθηκε: «Για τα Γιάννενα η πυρκαγιά σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι εισαγόμενη. Στην Αρκαδία εισαγόμενη είναι;».

Οι τρεις παράγοντες στους οποίους αναφέρθηκε η Αλ. Παπαρήγα είναι: Πρώτον η στενή σχέση που έχουν οι πυρκαγιές με την κερδοσκοπία της γης. «Από τη στιγμή που η γη μετατρέπεται σε ατομική ιδιοκτησία θα μπαίνουν, θα υπάρχουν πυρκαγιές», ήταν το σχόλιό της. Το δεύτερο - ένα συμπέρασμα που προέκυψε και από την πρωινή περιοδεία της στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας - έχει να κάνει με την εγκατάλειψη των δασών, αποτέλεσμα και φυσική συνέπεια της συνολικότερης εγκατάλειψης της υπαίθρου. «Η εγκατάλειψη του δάσους, του δασικού πλούτου το μετατρέπει αυτόματα σε χώρο - μαγνήτη για τους κερδοσκόπους. Γι' αυτό πιστεύουμε και φωνάζουμε πως η καλύτερη φύλαξη των δασών είναι η αξιοποίησή τους» επισήμανε. Ο τρίτος «εμπρηστικός» παράγοντας έχει να κάνει με την όλη πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών. «Υπάρχει ένα γενικό αλαλούμ. Από τη μια οι πυροσβέστες να προσφέρονται και να πέφτουν με αυτοθυσία στη μάχη της κατάσβεσης και από την άλλη, την ίδια ώρα, να γίνεται λόγος για ανοργανωσιά και μη αποτελεσματικότητα του έργου. Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχουν άρα ευθύνες κεντρικά και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τις δεχτεί και να τις αναλάβει» είπε χαρακτηριστικά.

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ακόμα πως το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα των πυρκαγιών στη Βουλή, όχι για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να βγουν συμπεράσματα και να αποδοθούν ευθύνες. Επισήμανε ακόμα πως το Κόμμα θα στηρίξει το αίτημα όλων των πληγέντων από τις φετινές πυρκαγιές για άμεση αποζημίωσή τους. «Πρέπει ωστόσο ο λαός ο ίδιος να παλέψει και να επιβάλει τη θέλησή του για αλλαγές συνολικότερα. Γιατί η σαπίλα αυτού του συστήματος βγαίνει με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια με αυτές τις πυρκαγιές», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ