Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ποιος φταίει;

Πολλή ζέστη στον κάμπο. Ανάβουν τα τρακτέρ. Μόνον ο άνθρωπος αντέχει. Ποτίζει, θερίζει, φρεζέρνει, ραντίζει, μαζεύει κεράσια, ροδάκινα. Χάθηκε ο αγρότης, αν κάτσει και περιμένει να δροσίσει. Η σοδειά θα τον χαιρετίσει.

Δροσίζει το βράδυ και είναι όμορφα. Ξαποσταίνουμε κοιτώντας τον ουρανό με τ' άστρα. Χιλιάδες φορές τα είδαμε και δε χορτάσαμε τη σιωπή της απεραντοσύνης. Τι να γίνεται στον έναστρο κόσμο; Ρώτησε ο πιο νέος απ' όλους μας, κάπου 35 ετών. Είναι η απαντοχή μας. Ολοι οι άλλοι περάσαμε τα 55. Γέρασαν το χωριό μας. Ανάθεμά τους, είπε ο γέροντας, 75 ετών και ζωντανός γεωργός.

Ποιους ανάθεμα; ρώτησε ο πιο νέος απ' όλους μας. Αυτούς που φταίνε, απάντησε ο γέροντας. Ποιοι φταίνε; ξαναρώτησε. Ουφ, άσε τώρα τις ερωτήσεις. Οποιοι είναι.

Ποιος φταίει που γέρασε το χωριό μας; Επέμενε ο πιο νέος από μας. Καλά, δεν ξέρεις ποιοι φταίνε; μπήκε στην κουβέντα ο πιο μαύρος απ' όλους. Οι πολιτικοί φταίνε. Σιγά μη φταίνε οι πολιτικοί, τον έκοψε ο ασπρογένης. Και γιατί δε φταίνε; ρώτησε ο δίπλα του. Γιατί τα ίδια έχουμε κι όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Κάτι πιο σοβαρό φταίει, αλλά δεν μπορώ να το χεριάσω, είπε. Εμείς το λέμε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση φταίει. Αντε ρε κόκκινε, όλο τα ίδια, τον κόψαμε. Μέχρι να τα μάθετε, αντιμίλησε. Τι φταίει; ξαναρώτησε ο πιο νέος, μ' ένα σπαρακτικό τρόπο κι όλοι σοβαρευτήκαμε.

Ακούω για την Ελλάδα την ισχυρή, με το σκληρό νόμισμα, με ρυθμούς ανάπτυξης μεγάλους, με τους εργαζομένους της να δουλεύουν περισσότερο απ' τους άλλους, αλλά ν' αμείβονται λιγότερο, και οι άνθρωποί της όλο και φτωχαίνουν. Κάτι δε λέγεται με το όνομά του. Κάπου με ξεγελάνε. Καταλαβαίνετε, γιατί ρωτάω, ποιος φταίει που γερνάει το χωριό μας, που γέροι άνθρωποι είναι στα χωράφια, που οι νέοι δεν τα θέλουν και γίνονται σεκιουριτάδες, οπλίτες, αστυνόμοι, συνοριακοί φρουροί, ειδικοί φρουροί κι άλλα τέτοια, που μόνο δουλιιά δεν είναι, όπως τη μάθαμε εμείς;

Εχω τρία κούτσικα κι ένα στο δρόμο, συνέχισε ο πιο νέος απ' όλους μας. Θέλω να μείνουν στο χωράφι ως γεωπόνοι, βιοτεχνολόγοι, οινολόγοι κι ό,τι άλλο. Να μη φύγουν και χαθούν. Οτι δε λένε την αλήθεια το καταλαβαίνω. Γιατί δε λένε την αλήθεια;

Θα σας πω κάτι, μίλησε ο κόκκινος, και βγάλτε συμπέρασμα. Τον ξέρετε τον ΣΕΒ. Αυτοί δεν είναι χωρισμένοι. Είναι τάξη ενωμένη κι ας τρώγονται μεταξύ τους. Στα συνέδριά τους πάνε και μιλάνε ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τι δεν τους λένε και τι δεν κάνουν γι' αυτούς. Καταλαβαίνετε; Κι ο αγελαδοτρόφος να κρατάει το ίδιο ψηφοδέλτιο με το αφεντικό της «ΔΕΛΤΑ». Τρέλα.

Ναι, ρε. Δίκαιο έχει, είπε ο ένας. Εμείς τρωγόμαστε. Ρίξαμε τον κομμουνιστή στις εκλογές του συνεταιρισμού και φχαριστηθήκαμε. Λες και δεν είμαστε ένα. Το παρακάνουν κι αυτοί, παρατήρησε ο ακριανός. Ολο για την ΕΕ, λένε. Τίποτε καλό δεν έχει;

Ασε, έκοψε τον κόκκινο ο πιο νέος από μας. Σκέφτομαι, τι κοινό έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στη Γερμανία και κυβερνάνε μαζί; Πολλά κοινά, απαντώ. Ποια; ξαναρωτώ. Η φτώχεια μεγαλώνει στη Γερμανία, διαβάζω. Αρα, λέω, έχουν ένα κοινό που φτωχαίνει τον εργάτη. Και ποιος κερδίζει; αναρωτιέμαι. Οι φαμπρικέρηδες, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, διαβάζω. Ποιος έφτιαξε την ΕΟΚ; Αυτοί που κέρδιζαν και κερδίζουν σήμερα περισσότερα. Τι είναι, επομένως, η ΕΕ; Δεν είναι η ενωμένη δύναμη αυτών που μας φτωχαίνουν; Είναι, απαντώ.

Βρε κοίτα, παρατήρησε ο σιωπηλός της παρέας, πού μπορεί να σε βγάλει η κουβέντα. Ετσι όπως τα λέμε, εμείς δεν έχουμε λόγο να είμαστε μαζί τους. Με τα μεγάλα κόμματα, δηλαδή. Φανταστείτε ν' αφήναμε τις σημαίες τους, να σηκώναμε τις κόκκινες και προχωρούσαμε ως εμείς κατά πάνω τους. Τι θα γινόταν, ε; Δε θα τους ξαναψηφίσω, βαρέθηκα να γκρινιάζω, παραβλέποντας ότι κι εγώ τους έδινα το ελεύθερο να με δυναστεύουν. Α, σιχτίρ, είπα. Τέλος.


Ιορδάνης ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ