Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε καταστροφές στη Σάμο

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, σε έκταση που είχε ...γλιτώσει το 2000, τέθηκε υπό έλεγχο χτες, αφού έκαψε αγροικίες, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εγκαταστάσεις και μηχανήματα

Μέρες του 2000 ήρθαν στο μυαλό των κατοίκων της Σάμου, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε, το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή Ροϊκιά Μυτιληνιών συνέχισε όλη τη νύχτα το καταστροφικό της έργο. Η πυρκαγιά χθες το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο, αφού προηγουμένως έκαψε αγροικίες, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εγκαταστάσεις και μηχανήματα, ενώ απείλησε σπίτια, στάβλους και κοπάδια.

Ο δυνατός αέρας και οι σημαντικές ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να απειλήσει κατοικίες του Δήμου Μυτιληνιών, περνώντας από τις παρυφές του. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να επεκταθεί η φωτιά και να μετατρέψει σε στάχτη, δάσος που είχε «γλιτώσει» από τη φωτιά του 2000. Τότε η φωτιά έκαιγε επί οκτώ μέρες κάνοντας στάχτη 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 46.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, δηλαδή το 50% της δασικής έκτασης του νησιού. Εκτός αυτής της πυρκαγιάς, φλόγες ξεπρόβαλαν σχεδόν μέσα στο χωριό Παγώνδας, αλλά λόγω της κινητοποίησης της Πυροσβεστικής για τους Μυτιληνιούς, σβήστηκε αμέσως.

Μιλώντας στον «Ρ», ο Τίμος Χατζηλαγός, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πυθαγορείου, αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις στην Πυροσβεστική. «Τα ανεπαρκή μέσα, καθώς και η γραφειοκρατική αντίληψη που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς, είχαν ως αποτέλεσμα να απειληθεί και το υπόλοιπο δάσος, που δεν κάηκε το 2000. Χαρακτηριστικό είναι - συνέχισε - πως ο διοικητής της Πυροσβεστικής στο νησί χρειάστηκε να περάσει μία ώρα για να πάρει την άδεια για να πετάξουν τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονται στη Σάμο».

Παράλληλα, ο Τ. Χατζηλαγός επισημαίνει πως «έχει αναπτυχθεί ίσως το μεγαλύτερο εθελοντικό σώμα στην Ελλάδα, προκειμένου να σωθεί η Σάμος. Μόνο στο Δήμο Πυθαγορείου, υπάρχουν 30 οχήματα, παραπλήσια της Πυροσβεστικής, τα οποία συνεισφέρουν στην κατάσβεση, καθώς η πολιτεία στηρίζει την καταπολέμηση της κάθε πυρκαγιάς στους εποχικούς και στους εθελοντές». Και υπογράμμισε πως στη Σάμο «τα προβλήματα από τη μεταφορά των υπηρεσιών της Δασικής στην Πυροσβεστική, τα βλέπουμε πάρα πολύ έντονα, κάθε χρόνο».

Από την άλλη, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, συνέχιζε το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή ανάμεσα στο Δήμο Ορχομενού και στο Δήμο Χαιρώνειας, απειλώντας ακόμα και κατοικημένες περιοχές, στα δημοτικά διαμερίσματα του Προσήλιου και του Διονύσου. Η πυρκαγιά, χτες και προχτές, κατέκαψε μεγάλη έκταση με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια, ενώ γίνεται προσπάθεια κατάσβεσής της από πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και από αέρος με ρίψεις νερού από αεροσκάφη. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Ερμιόνη και Μυρτιές Καλύμνου.

Τέλος, πέντε μέχρι τώρα είναι οι συλλήψεις με την κατηγορία του εμπρησμού. Το περασμένο Σάββατο συνελήφθησαν τρία άτομα στην Ηλεία και κατηγορούνται για δύο εμπρησμούς στην περιοχή Καράτουλα του Δήμου Ωλένης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ