Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Απαξίωση της έρευνας και «διώξεις» προσωπικού

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου εργαζομένων του Κέντρου

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με το Σύλλογο εργαζομένων
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με το Σύλλογο εργαζομένων
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», καθώς και όσα προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα, διαπίστωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, μετά από συνάντηση που είχε, χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κέντρο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, ο πυρηνικός αντιδραστήρας, που ανελλιπώς δούλευε από το 1961-2004, τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει τη λειτουργία. Κατάσταση, μάλιστα, η οποία επιτείνεται. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, επισήμαναν στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, πως μετά την αλλαγή της Διεύθυνσης του Κέντρου, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, που φτάνουν μέχρι και σε φαινόμενα «δίωξης», μετατάξεων κλπ. Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι οι «διώξεις» αυτές εντάσσονται σε γενικότερο σχέδιο κλεισίματος του αντιδραστήρα.

Η Αλ. Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντηση, επισήμανε πως «με βάση και την ενημέρωση που έχουμε, βλέπουμε ότι μεγάλη καμπάνα χτυπάει κυρίως με το ερευνητικό κέντρο του πυρηνικού αντιδραστήρα του "Δημόκριτου", όπου, απ' ό,τι φαίνεται, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι είτε να το ιδιωτικοποιήσει ή να του αλλάξει ενδεχομένως και προσανατολισμό, παίρνοντας υπόψη και τη γενικότερη πορεία που παίρνει η έρευνα στην Ελλάδα».

Και τόνισε: «Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πέρα του ότι έχει παραταθεί το χρονικό διάστημα που ο πυρηνικός αντιδραστήρας δε λειτουργεί, σ' αυτή τη φάση διώκεται κυριολεκτικά το προσωπικό του, μετατάσσεται σε άλλη δουλιά, που είναι το μοναδικά ειδικευμένο προσωπικό για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα και για την παραπέρα αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στον αντιδραστήρα και που έχει να κάνει σε μεγάλο μέρος και με την υγεία του λαού».

«Θεωρούμε λοιπόν - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - ότι αυτές οι μετατάξεις ενώ εμφανίζονται σαν ένα είδος αυθάδειας και εμμονής και πείσματος του διευθυντή, στην πραγματικότητα πρέπει να εντάσσονται σε ένα σχέδιο είτε ιδιωτικοποίησης, είτε και αλλαγής του τρόπου λειτουργίας και κυρίως του ρόλου που μπορεί να παίξει η έρευνα σε γενικότερα ζητήματα προς όφελος του λαού και ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας. Εννοείται ότι διαφωνούμε σ' αυτό και θεωρούμε ότι και ο αντιδραστήρας θα πρέπει να επαναλειτουργήσει και το κυριότερο, να επαναλειτουργήσει με την ευθύνη του υπάρχοντος προσωπικού».

«Πιστεύουμε», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Τουρναβίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», «ότι οι διώξεις αυτές εντάσσονται σε ένα σχέδιο οριστικού κλεισίματος του αντιδραστήρα». Οπως σημείωσε, το έργο του νέου διευθυντή «είναι αρνητικό» κι όμως, είπε, η κυβέρνηση, συνεχίζει τη χρηματοδότηση. «Εμείς πιστεύουμε ότι το προσωπικό πρέπει να μείνει εκεί, γιατί έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση, καθώς επίσης, και να υλοποιήσει από εδώ και πέρα τη λειτουργία του αντιδραστήρα που είναι επωφελής για το κοινωνικό σύνολο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικές δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2014-05-19 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (2009-09-18 00:00:00.0)
Ερευνα με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού (2009-07-02 00:00:00.0)
Περιοδείες σε χώρους έρευνας (2009-06-30 00:00:00.0)
Θέλουν το βουνό χωρίς μπετόν (1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ