Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απειλή για τις καλλιέργειες η λειψυδρία

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας «επανέρχεται» στη Θεσσαλία, απειλώντας με καταστροφή τις αγροτικές καλλιέργειες και με δίψα τους κατοίκους. Μέρα με την ημέρα τα υδάτινα αποθέματα εξαντλούνται και οι αγρότες αγωνιούν για τη σοδειά τους, καθώς οι ανάγκες της αρδευτικής περιόδου, που της απομένουν ακόμα 37 μέρες, είναι τεράστιες και δεν μπορούν να καλυφθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις παρακάρλιες περιοχές του Νομού Λάρισας, περίπου 7.000 στρέμματα κινδυνεύουν με ολική καταστροφή εάν δεν ποτιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα είναι μόλις 2 μέτρα πάνω από το οικολογικό όριο, δηλαδή στο υψόμετρο των 786 μέτρων, ενώ συνεχώς λιγοστεύει το νερό και στον Πηνειό ποταμό.

Ο κίνδυνος καταστροφής των καλλιεργειών γίνεται ακόμα πιο ορατός, ύστερα και από τον πρόσφατο καύσωνα και το λίβα, που προκάλεσαν ζημιές σε πολλά αγροτικά προϊόντα και δεδομένου ότι, όλο αυτό το διάστημα, δε βρέχει στην περιοχή.

Βεβαίως, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινώνεται από τις καιρικές συνθήκες, όμως η αιτία του βρίσκεται στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αξιοποιούν τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, «τα μεγάλα λόγια, που έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για αντιμετώπιση του προβλήματος, αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα και δείχνουν το μέγεθος της υποκρισίας αυτών των κομμάτων».

Στη συνέχεια αναφέρεται στα άμεσα αιτήματα που προωθεί το ΚΚΕ για το πρόβλημα της λειψυδρίας, που είναι:

  • Αμεση χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής μικροφραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και εκσυγχρονισμός των δικτύων και καναλιών.
  • Απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την κατασκευή ή ολοκλήρωση των φραγμάτων και των αρδευτικών δικτύων Ανω Ρου του Αχελώου, Σμοκόβου, Πύλης, Μουζακίου, Ενιππέα, Καλούδα, Αγιονερίου, του Ταμιευτήρα της Κάρλας και άλλων μικρότερων π.χ. στον Πηνειό.
  • Αμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.
  • Αμεσα μέτρα για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων νερών, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Αμεση και πλήρη αποζημίωση των αγροτών που η παραγωγή θα πληγεί από την ξηρασία.
  • Διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών από την ΑΤΕ σε νέα και παλαιά χρέη χωρίς επιβαρύνσεις.
  • Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες, ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζεται τα χωράφια τους.

Καταλήγοντας, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες και το λαό του νομού να αγωνιστούν για να επιβάλουν μια φιλολαϊκή πολιτική που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της λειψυδρίας. Καλεί, επίσης, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να πρωτοστατήσουν σ' αυτό τον αγώνα και στην προσπάθεια για το χτίσιμο του Λαϊκού Μετώπου, που είναι η μοναδική πολιτική πρόταση που θα δώσει απάντηση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ