Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Νέα βλαστάρια στην κερδοφορία του κεφαλαίου

Ως πεδίο για την καλύτερη απόδοση των κεφαλαίων τους χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες τα επιστημονικά επιτεύγματα με τα βλαστοκύτταρα. Ετσι, διεθνώς έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 100 ιδιωτικές τράπεζες για τη συλλογή και διατήρηση των βλαστοκυττάρων, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 1.000.000 νέες μονάδες βλαστοκυττάρων.

Στη χώρα μας - παρά το νομοθετικό κενό - δρουν 16 ιδιωτικές εταιρείες, έχουν κατατεθεί αιτήσεις για ακόμα 50, και απ' αυτές μόνο δύο ή τρεις μπορούν να διατηρήσουν βλαστοκύτταρα στη χώρα, καθώς οι άλλες τα στέλνουν στο εξωτερικό.

Μία από αυτές τις εταιρείες που θα λειτουργήσουν τράπεζα βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, αλλά και σε 23 ακόμα χώρες της Μέσης Ανατολής της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής - είναι η είναι η «Stem-Health SA» που ιδρύθηκε τον Απρίλη του 2007 από την «Υγεία ΑΕ», την εταιρεία «Ευρωσύμβουλοι» και την αγγλική «Minmax Health Ltd». Η παραπάνω εταιρεία με τη σειρά της συνεργάζεται - και χρησιμοποιεί αποκλειστικά την τεχνολογία της - με μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, τη «New England Cord Bank Inc» από τη Βοστόνη των ΗΠΑ. Δημιουργούνται δηλαδή ολόκληρες πολυεθνικές επιχειρηματικές αλυσίδες, που καταλήγουν σε συμπράξεις με ντόπιες σε κάθε χώρα τράπεζες ή άλλες επιχειρήσεις (όπως φαρμακοβιομηχανίες ή νοσοκομεία).

Χτες, επισκέφτηκε τον όμιλο «Υγεία - Λητώ - Μητέρα» στέλεχος του Αμερικάνικης Τράπεζας βλαστοκυττάρων με στόχο την «αναζήτηση ευκαιριών - στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αφενός και αφετέρου τη «συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο για τη θεραπεία της μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας».

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων είναι δύο τύπων: Αυτές που φυλάσσουν τα βλαστοκύτταρα για «οικογενειακή χρήση» και η φύλαξή τους στοιχίζει έως 2.500 ευρώ για 20 χρόνια. Και αυτές που οι επιχειρηματίες παίρνουν το ρίσκο και διατηρούν με ίδια έξοδα τα βλαστοκύτταρα, τα οποία όμως ακριβοπληρώνουν όσοι τα έχουν ανάγκη, καθώς πληρώνουν μέχρι και 35.000 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ