Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Εκτός κυβέρνησης

Χώρισαν χτες, μετά από τεσσεράμισι χρόνια κυβερνητικής συνεργασίας, οι δρόμοι του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ με το ΑΚΕΛ. Η διάλυση της τρικομματικής συγκυβέρνησης, που επισημοποιήθηκε στη συνάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τους ηγέτες των τριών κομμάτων, Μάριο Καρογιάν, Γιαννάκη Ομήρου και Δημήτρη Χριστόφια αντίστοιχα, είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας για το ποιος να είναι ο υποψήφιός τους στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα είναι εκ νέου κοινός υποψήφιος του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Το ΑΚΕΛ για πρώτη φορά διεκδικεί αυτόνομα τις εκλογές με υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του.

Τη διάλυση της τριμερούς ανακοίνωσε ο ίδιος ο Δ. Χριστόφιας, εξερχόμενος από τη χτεσινή συνάντηση. Εξέφρασε τη θλίψη του, γιατί όπως είπε, δεν έγινε αποδεκτή η απόφαση της πρόσφατης συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, να είναι κοινός υποψήφιος και των τριών κομμάτων. «Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και τα άλλα δύο κόμματα», πρόσθεσε, «έχουν πάρει τις αποφάσεις τους» και διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ «δεν πρόκειται να διοργανώσει εκστρατεία πολέμου» κατά των μέχρι χτες συνεταίρων του στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να παραιτηθούν οι τέσσερις υπουργοί του ΑΚΕΛ από την υπό διάλυση κυβέρνηση (Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, Υγείας Χάρης Χαραλάμπους και Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου). Ερωτηματικό παραμένει τι θα επιλέξει προεκλογικά ο Λιλλήκας, που είναι συνεργαζόμενος με το ΑΚΕΛ.

Την παραίτηση των υπουργών επιβεβαίωσε και ο Δ. Χριστόφιας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Για το διακύβευμα των εκλογών είπε ότι «το κύριο θα είναι το εθνικό θέμα και να μου επιτρέψετε να πω τα θέματα που αφορούν τα δημοψηφίσματα και η στάση του καθενός. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δούμε μπροστά. Υπάρχουν τοποθετήσεις που με θλίβουν βαθύτατα. Είχαμε και ένα δείγμα σε εφημερίδα στην Αθήνα όπου παρουσιάζεται δήθεν συνωμοσία Χριστόφια, Εγγλέζων και Αμερικανών για να φάνε τον κ. Παπαδόπουλο. Είναι χονδροειδή πράγματα αυτά. Είναι τουλάχιστον ύβρις να αποδίδεται στο ΑΚΕΛ και στον γενικό του γραμματέα κάτι τέτοιο διότι η πιο συνεπής αντιιμπεριαλιστική δύναμη διαχρονικά είναι το ΑΚΕΛ».

Αναφερόμενος στις διαφωνίες που - όπως αποκάλυψε προχτές - είχε με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, είπε «ότι αν καθορίζαμε αυτές τις κόκκινες γραμμές (σ.σ: της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις επί του "σχεδίου Ανάν") θα είχαμε πλεονεκτήματα και στο τέλος αλλά και στη διάρκεια των συζητήσεων. Ηταν κάτι το οποίο μας χώριζε σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς αλλά δεν το αποκαλύπταμε διότι όταν συνεργάζεσαι πρέπει να είσαι συνεπής στη συνεργασία σου. Πέραν τούτου όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον οποίο στηρίζεις, βάλλεται με κάθε τρόπο από έξω και από μέσα με την κατηγορία του αδιάλλακτου, με την κατηγορία του ανθρώπου ο οποίος προωθεί τη διχοτόμηση, νομίζω ότι και ως πρόεδρος της Βουλής και ως γραμματέας του μεγαλύτερου των κομμάτων της συνεργασίας είχα καθήκον να τον στηρίξω και αυτό κάνω και θα κάνω μέχρι την ώρα της εκλογής».

Βέβαια οι πρόεδροι των ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ και κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πως δεν πείθονται από τα επιχειρήματα Χριστόφια. Οτι δεν είχαν αντιληφθεί ως τόσο «ισχυρές» τις διαφωνίες του ΑΚΕΛ στα ζητήματα διακυβέρνησης.

Από πλευράς του, εξέλιξη προς τα εμπρός χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τη διάλυση της συγκυβέρνησης. Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον τρίτο υποψήφιο για την προεδρία, Γ. Κασουλίδη. Σε παρατήρηση ότι η υποψηφιότητα Χριστόφια διευκολύνει τον ΔΗΣΥ, απάντησε ότι το κόμμα του δε χρειάζεται διευκολύνσεις από οποιονδήποτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ