Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Εντυπωσιακές διεθνείς επιδόσεις

Στο 5,3% τα δάνεια σε καθυστέρηση

Εντυπωσιακά στοιχεία για την εξαγωγή κεφαλαίου των «ελληνικών» εμπορικών τραπεζών, έδωσε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, σε ομιλία του στο «Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο». Αναφερόμενος στη διεθνή παρουσία των ελληνικών τραπεζών, μίλησε για ταχεία επέκτασή τους στη Νοτιανατολική Ευρώπη, με προεξάρχουσα εξέλιξη την εξαγορά της τουρκικής «Finanbank» από την Εθνική Τράπεζα...

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, στο τέλος του 2006 οι όμιλοι των ελληνικών τραπεζών διέθεταν στο εξωτερικό περίπου 1.900 υποκαταστήματα με 32.000 υπαλλήλους, που αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/3 του συνολικού προσωπικού τους.

Το ενεργητικό των θυγατρικών και των υποκαταστημάτων τους στο εξωτερικό ανερχόταν σε 56,3 δισ. ευρώ, ήταν αυξημένο κατά 75% σε σχέση με το 2005 και αποτελούσε το 19% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Επίσης, για την οικονομική χρήση του 2006, περίπου το 22% των προ φόρων κερδών τους προερχόταν από τις δραστηριότητες του εξωτερικού. Σημαντικά επίσης είναι και τα μερίδια των επενδύσεων των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, τα οποία στο τέλος του 2006 διαμορφώθηκαν σε πάνω από το 30% στην ΠΓΔΜ, σε 20%-25% στη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Σερβία, σε 15% στη Ρουμανία και σε 4% στην Τουρκία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση, με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου Μάρτη, ανέρχονταν στο 5,3% ως προς το σύνολο των δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ των «25» είναι 2,9%. Ειδικότερα, τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονταν στο 6,6% των συνολικών δανείων, τα στεγαστικά δάνεια στο 3,4% και τα επιχειρηματικά δάνεια στο 5,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ