Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε λιγότερους οι «κοινωνικές παροχές»

Την αντιδραστική άποψη ότι το σύστημα κοινωνικών μεταβιβάσεων είναι αναποτελεσματικό, επειδή διαχέεται και σε μη οικονομικά εξαθλιωμένους, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και ο νοών νοείτω...

Οι κοινωνικές δαπάνες και οι οικονομικές ενισχύσεις, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να δίνονται σε λιγότερους και να είναι προσανατολισμένες σε εκείνους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτήν την πρωτοφανή και άκρως αντιδραστική άποψη, διατύπωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σηματοδοτώντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης περικοπής των όποιων κοινωνικών παροχών δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», σχετικά με το υψηλό, υποτίθεται, επίπεδο των κοινωνικών μεταβιβάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν είναι «ευχαριστημένος με την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών», και υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι κοινωνικές δαπάνες διαχέονται και δεν πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη». Είναι ολοφάνερο ότι με δεδομένη την άρνηση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στην αναγκαία αύξηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, οι κυβερνώντες μεθοδεύουν την αναπροσαρμογή των κριτηρίων βάσει των οποίων θα χορηγούνται οι όποιες παροχές, περικόπτοντας προφανώς τον αριθμό των δικαιούχων.

Πάντως, ο υπουργός και χτες επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα διατηρεί μεγάλες κοινωνικές μεταβιβάσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υψηλότερες από τα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης, αλλά το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις δεν είναι αποτελεσματικές.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις νέες αλλαγές στη φορολογία, κάτι βέβαια που ερμηνεύεται διττά... Σε σχετική ερώτηση, για το αν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, απέδωσε τις σχετικές πληροφορίες στο ΠΑΣΟΚ, και μίλησε εκ νέου για κρυφό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση ελλειμμάτων και φόρων... Δεν απάντησε, ούτε αν υπάρχουν σκέψεις για καθιέρωση μοναδικού συντελεστή 25% στη φορολογία φυσικών προσώπων, επομένως, στον τομέα της φορολογίας όλα είναι ανοιχτά... Η πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης - όπως και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είναι δεδομένη. Το τι θα γίνει, πώς αυτή θα εκδηλωθεί και τι μορφές θα πάρει, ασφαλώς και εξαρτάται από το πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Αναφερόμενος στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχέδιο που εκπονήθηκε από το Μάρτη του 2004 στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία... Παραθέτοντας στοιχεία, ανέφερε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν κατά την τριετή περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ απέφεραν 6,2 δισ. ευρώ, ενώ από τις ιδιωτικοποιήσεις πακέτων του ΟΤΕ και του Τ.Τ. εισπράχθηκαν 1.650 εκατ. ευρώ, από τα 1.700 εκατ. ευρώ που προσδοκούν να εισπράξουν το 2007 από ιδιωτικοποιήσεις. Οσο για τα επόμενα βήματα, ανέφερε ότι αν προλάβουν το τρέχον έτος θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Καζίνο, ενώ δε θέλησε να σχολιάσει τις κυβερνητικές θέσεις για το μέλλον της ΑΤΕ. Τράπεζα, για την οποία, σύμφωνα με διαρροές του περιβάλλοντός του, η κυβέρνηση αναζητά «στρατηγικό επενδυτή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιτείνει το... ιρλανδικό μοντέλο (2006-04-12 00:00:00.0)
Το δημοσιονομικό πρόβλημα (2004-02-08 00:00:00.0)
Αναδιάρθρωση σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου (2002-06-30 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο και απειλές προς τους εργαζόμενους (2001-02-14 00:00:00.0)
Βολές κατά ΑΣΕΠ, «στραβά μάτια» για κυβέρνηση (2000-03-22 00:00:00.0)
Η «λαιμητόμος» των λαϊκών δικαιωμάτων (2000-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ