Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Προκλητικές επιδοτήσεις στους ενεργειακούς κολοσσούς

Εν αναμονή της ανακοίνωσης, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, των στοιχείων για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το ποιες εγκρίθηκαν και σε ποιες περιοχές έχουν καλυφθεί τα όρια που είχε θέσει, τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης καθόρισαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα ποσοστά χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Πολυεθνικές της ενέργειας που συμπράττουν με ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες αναμένεται να λάβουν τη «μερίδα του λέοντος» για διάφορους λόγους, όπως το ύψος των επενδύσεων, τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τους όρους που τίθενται (δίνεται προτεραιότητα σε έργα ανάλογα με τη δυνατότητα σύνδεσης με τις γραμμές μεταφοράς, εκπλήρωσης περιβαλλοντικών όρων κλπ), την πληρότητα των σχεδίων που καταθέτουν, καθώς και την... προτίμηση της κυβέρνησης προς αυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις καθορίζεται ενιαίο ποσοστό επιχορήγησης, στο 40% του προϋπολογισμού της επένδυσης, εκτός της Περιοχής Α' (όπως ορίζεται στον «αναπτυξιακό νόμο»), όπου για τις μεσαίες επιχειρήσεις η επιχορήγηση φτάνει στο 30%. Οι μεγάλες επιχειρήσεις επιδοτούνται με 20% του προϋπολογισμού στην Περιοχή Α', με 30% στην Περιοχή Β' και με 40% στην Περιοχή Γ'.

Το μέγεθος των επιχειρήσεων κρίνεται με βάση τους ορισμούς της ΕΕ, από τον αριθμό των εργαζομένων, τον κύκλο εργασιών και τον ισολογισμό της επιχείρησης. Σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ, ακόμη και μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως μικρές ή μεσαίες και θα χρηματοδοτηθούν με τα μεγαλύτερα ποσοστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ