Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους αμυνόμενος

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επιμένει ο Αμερικανός πρόεδρος ότι η αμερικανική αποστολή στο Ιράκ μπορεί ακόμη να επιτύχει, παρότι παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πολλή δουλιά να γίνει» και παρά το γεγονός ότι ακόμη και η έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, δίνει «ανάμεικτη» εικόνα αναφορικά με την... πρόοδο του Ιράκ.

Πάντως δεδομένων των ανησυχιών του Λευκού Οίκου αναφορικά με το νόμο που προωθείται στο Κογκρέσο για έναρξη άμεσης αποχώρησης που θα ολοκληρωθεί έως τον Απρίλη του 2008, ο Μπους στη συνέντευξη που έδωσε χτες αναφέρθηκε στην άσκηση από τον Λευκό Οίκο του δικαιώματος του βέτο, σε κάθε νόμο που θα τού παρουσιάσει το Κογκρέσο θέτοντας με αυτόν ζήτημα εσπευσμένης αποχώρησης από το Ιράκ. «Δεν εναπόκειται στο Κογκρέσο να διεξάγει τον πόλεμο. Διεξαγωγή ενός πολέμου διά της νομοθετικής οδού, αποτελεί τη συνταγή της αποτυχίας», είπε ο Μπους.

Επίσης, επέμεινε σε ένα ακόμη σημείο, ότι θα περιμένει την τελική έκθεση του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, πριν πάρει αποφάσεις για την πορεία της αμερικανικής στρατηγικής στον πόλεμο του Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μετά την αναφορά που αναμένεται στις 15 Σεπτέμβρη, θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τον στρατό και «θα λάβει μια άλλη απόφαση εάν χρειαστεί».

Οσο για την ενδιάμεση έκθεση που συντάχτηκε έπειτα από αίτημα του Κογκρέσου, αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Ιράκ για πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Μερικά ενδεικτικά σημεία: η κατάσταση στο θέμα της ασφάλειας παραμένει περίπλοκη και εξαιρετικά απαιτητική ενώ διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι η Αλ-Κάιντα είναι πιθανό να κλιμακώσει τις επιθέσεις της. Κατηγορείται ακόμη η Συρία για το ότι έχει οργανώσει δίκτυο που αποστέλλει δεκάδες βομβιστές αυτοκτονίας κάθε μήνα στο Ιράκ, καθώς και το Ιράν, ότι εξακολουθεί να χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις, τονίζεται στην έκθεση.

«Ανησυχία» και από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Την ανησυχία του για «το πού ακριβώς οδεύει η αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ» αλλά και για το «ενδεχόμενο αιφνίδιας αμερικανικής αποχώρησης και για το κλιμακούμενο επίπεδο βίας» εξέφρασε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι μουν βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Την ίδια ώρα, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε νέα επείγουσα έκκληση για χρηματοδότηση, διπλασιάζοντας σε 123 εκατομμύρια δολάρια τον προϋπολογισμό της για τους Ιρακινούς πρόσφυγες. Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το κύμα προσφυγιάς από το Ιράκ προς άλλες χώρες (κυρίως γειτονικές) αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, είναι εντυπωσιακός και μπορεί να προσομοιαστεί μόνο με το κύμα προσφύγων από την Παλαιστίνη το 1948. Επίσης, επισημαίνεται ότι μέσα στο 2006, σημειώθηκε η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, αύξηση του αριθμού των προσφύγων παγκοσμίως, που έφθασαν τα 14 εκατομμύρια, και αυτό οφείλεται κυρίως στο Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ντέιβιντ Πετρέους (2007-09-09 00:00:00.0)
Ιδιος στόχος με αλλαγή «πλεύσης» από την έκθεση Μπέικερ (2006-12-07 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρωθυπουργός (2005-06-07 00:00:00.0)
Επιθέσεις και αποχωρήσεις (2005-03-16 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αμερικανικές διαρροές... (1998-06-24 00:00:00.0)
Συμβολική η επίσκεψη; (1998-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ