Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρωθυπουργός

Σημαντική τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την ίδια την πορεία της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία, θεωρείται στην Αγκυρα η επίσκεψη που ήδη πραγματοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους, αλλά και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο Ερντογάν αναχώρησε χθες το βράδυ για τις ΗΠΑ, όπου τον συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και άνευ χαρτοφυλακίου Αλί Μπαμπατζάν. Αύριο, Τετάρτη, ο Ερντογάν θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και την επομένη στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Ως προς το Κυπριακό, η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει από την αμερικανική πλευρά, συμβολή για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η εφημερίδα «Ακσάμ», μάλιστα, έγραφε χθες ότι ο Ερντογάν «θα αναφέρει στον Μπους ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησιάσει στη λύση, τότε η Τουρκία στο εξής θα εργαστεί για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και όχι για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού». Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Ανάν θα πραγματοποιηθεί μετά τις επαφές που είχε στην Κύπρο, στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργαστ.

Αυτό, όμως, που στην Τουρκία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ ως προς τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, πράγμα που συνδέεται άμεσα με το μέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν. Εδώ και καιρό, η Ουάσιγκτον αφήνει, μέσω επίσημων δηλώσεων, ή αναλύσεων στα ΜΜΕ να φανεί η δυσαρέσκειά της προς την κυβέρνηση Ερντογάν. Η «απογοήτευση» των Αμερικανών από τον ίδιο τον Ερντογάν είναι κάτι που έχει γράψει επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό, τόσο ο αμερικανός, όσο και ο τουρκικός Τύπος.

Υπό την έννοια αυτή, η στάση της Αγκυρας απέναντι στην αμερικανική πολιτική σχετικά με ζητήματα, όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Συρία, εξακολουθεί να είναι σημαντικό σημείο αναφοράς, αλλά και ερωτηματικό για το μέλλον των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι παράλληλα και μετά την αμερικανική εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που εκδηλώθηκε κυρίως με την αρθρογραφία στον αμερικανό Τύπο υπήρξαν κάποια βήματα από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης. Κατ' αρχάς υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Τον περασμένο μήνα, επισκέφθηκαν το Ισραήλ, πρώτα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Γιγίτ Αλπογκάν. Ο Ερντογάν, μάλιστα, δήλωσε στο Ισραήλ πως ανησυχεί για την άνοδο του αντισημιτισμού στη χώρα του. Λεπτομέρεια, αλλά ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν, ήταν η απομάκρυνση αρθρογράφου από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», ο οποίος έγραφε σχεδόν επί μονίμου βάσεως εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ