Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ληστές» εναντίον «πειρατών»...

«Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική», «Η πειρατεία σκοτώνει τα όνειρά μας». Αυτά και άλλα παρόμοια είναι τα συνθήματα μιας τελευταίας καμπάνιας, που έχει στόχο τον περιορισμό του φαινομένου διακίνησης αντιγραμμένων («πειρατικών») μουσικών CD και παρουσιάζεται από μια σειρά δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Και δε λέμε, παράνομη είναι η διακίνηση «πειρατικών» CD. Τα συνθήματα της καμπάνιας, όμως, είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμα, αν όχι λαθεμένα. Η μουσική, πράγματι, «σκοτώνεται» στην εποχή μας, αλλά δε νομίζουμε πως φταίει γι' αυτό η πειρατεία. Η τελευταία, βέβαια, «σκοτώνει» τα κέρδη των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών. Οπως και τα όνειρά τους, για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία και πλήρη έλεγχο του χώρου. Οσο για τη νομιμότητα, ας μην ξεχνά κανείς ότι αυτή είναι πάντα σχετική και, κυρίως, αντιπροσωπευτική των κυρίαρχων δυνάμεων, που καθορίζουν και το πλαίσιό της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως η διακίνηση αντιγραμμένων μουσικών CD είναι παράνομη, ενώ η πώληση των αυθεντικών στη ληστρικότατη τιμή των 25 ευρώ είναι καθ' όλα νόμιμη...

Εν κατακλείδι, πάντως, και επειδή (επαναλαμβάνουμε) η μουσική, πράγματι, «σκοτώνεται», οι καλλιτέχνες, και όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται γι' αυτή, χρειάζεται να πάρουν τις ευθύνες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ