Σάββατο 4 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
2.614 πυρκαγιές μόνο τον Ιούλη!

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, ο μήνας που πέρασε ήταν ο καταστροφικότερος των τελευταίων εφτά χρόνων

Eurokinissi

Ο καταστροφικότερος μήνας των τελευταίων εφτά χρόνων ήταν για τα δάση της χώρας, ο περασμένος Ιούλης, αφού, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 2.614 δασικές πυρκαγιές. Το 2006 ο αριθμός των πυρκαγιών, τον ίδιο μήνα, είχε ανέλθει σε 1.586, το 2005 σε 1.613, το 2004 σε 1.918, το 2003 σε 1.881, το 2002 σε 1529 και το 2001 σε 2084.

Αναλυτικότερα, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ανά περιφέρεια είναι: 52 στην Αττική, 276 στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, 417 στην κεντρική Μακεδονία, 108 στη δυτική Μακεδονία, 157 στην Ηπειρο, 369 στη Θεσσαλία, 329 στη δυτική Ελλάδα, 362 στην Πελοπόνησο, 166 στη Στερεά Ελλάδα, 46 στο νότιο Αιγαίο, 54 στο βόρειο Αιγαίο, 124 στην Κρήτη και 154 στα Ιόνια νησιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο φετινός Ιούλης ήταν ο χειρότερος Ιούλης από άποψη πυρκαγιών, από το 1985 οπότε και άρχισε η σχετική καταγραφή, αλλά και ένας από τους χειρότερους μήνες που έχουν καταγραφεί σε σχέση με τις φωτιές στα δάση. Η διαπίστωση αυτή στηρίζεται σε στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες, για να υπολογίσει τις καμένες εκτάσεις σε 19 χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών στα δάση.

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές στη Μακεδονία

Οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία συνεχίστηκαν και χτες, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στις περισσότερες περιοχές. Σε ύφεση ήταν η πυρκαγιά στην περιοχή Φτέρη της Πιερίας, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, επικουρούμενοι από πεζοπόρο τμήμα 38 ατόμων.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή της Μαυροπλαγιάς στο νομό Κιλκίς, ενώ αναζωπυρώθηκε χτες το μεσημέρι η φωτιά στο όρος Μπέλλες στα Πλατανάκια Κερκίνης Σερρών. Το δύσβατο της περιοχής δυσχέραινε το έργο των ανδρών της πυροσβεστικής. Πυρκαγιά όμως εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα και στο Δήμο Βεργίνας στην Ημαθία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική χτες ήταν σε ύφεση οι φωτιές στο Γράμμο, την Αιγιάλεια, το Φρακτό Δράμας, τη Σταυροπέδα Ανδρου, τους Αγ. Θεόδωρους Κορινθίας, τα Βρακάτικα Θεσπρωτίας. Σε μερικό έλεγχο ήταν οι φωτιές σε Λυσαρέα Αρκαδίας, Πολυθέα και Σκάλα Μεσσηνίας, Λαμπερό Καρδίτσας, Μαγαρισκάρι Ηρακλείου, Ραψάνη - Κρανιά Λάρισας, Δεσποτικό Πρέβεζας, Ανω Τιθορέα Φθιώτιδας, Βασιλικό Μεσσηνίας, Αγιόφυλλο Τρικάλων, Αμάραντο Κόνιτσας, Κοτύλη Καστοριάς, Καταφύγι Κοζάνης και Δασιάμι Θεσπρωτίας. Σε πλήρη έλεγχο ήταν οι φωτιές σε Ημερα Κοζάνης και Βιγλατσούρι Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ