Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σφαγή χωρίς τέλος

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας ενόψει της θρησκευτικής γιορτής των Σιιτών για τον ιμάμη αλ-Κάντιμ, τουλάχιστον 72 Ιρακινοί και ένας Βρετανός κατοχικός στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίστηκαν σε διάφορες επιθέσεις στο Ιράκ.

Το πλέον αιματηρό περιστατικό έγινε από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν επίθεση στο πρωί της Τετάρτης στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 32 άνθρωποι και να τραυματιστούν οκτώ. Οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος, που πραγματοποίησαν ελέγχους σε κατοικίες, είχαν την υποστήριξη ελικοπτέρων.

Εννοείται ότι ο αμερικανικός στρατός υποστήριξε πως στόχος ήταν τρομοκράτες, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν παρανόμως όπλα και πυρομαχικά από το Ιράν και μάλιστα κάνουν λόγο «για επιτυχή επιχείρηση καθώς η πλειονότητα των νεκρών είναι "ισλαμιστές εξτρεμιστές"».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ έφτασε τους 162.000. Είναι ο μεγαλύτερος από την αρχή του πολέμου, αν και θεωρείται προσωρινή αύξηση λόγω των εκ περιτροπής μετακινήσεων. Επίσης, σύμφωνα με το CBS, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου έφτασε τους 26... Προσπαθώντας, λοιπόν, να βρει δικαιολογίες ο δεύτερος στην ιεραρχία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ, υποστράτηγος Ρέιμον Οντιέρνο, στο πλαίσιο συνέντευξης στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», βρήκε τον υπαίτιο: Οι επιθέσεις με χρήση εκρηκτικών EFP, που έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στην περίπτωση των θωρακίσεων και στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες... μπορεί να παρέχονται από το Ιράν.

Παράδοξο, τάχα, το ότι οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την ανάμειξη του Ιράν γίνονται ενόσω ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλικί επισκέπτεται την Τεχεράνη, ώστε να έχει συναντήσεις με την ιρανική ηγεσία για το ζήτημα της περιφερειακής ασφάλειας και την αρωγή του Ιράν;

Τέλος, το ΣΑ του ΟΗΕ πρόκειται να εγκρίνει σήμερα το σχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ κι η Βρετανία και να ενισχύσει κατά τρόπο περιορισμένο το ρόλο του Οργανισμού στο Ιράκ, κάτι που απεγνωσμένα επιζητεί από μήνες η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ