Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
«Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας»

Ομιλία της Ν. Ρόσα - Ρόσο Γενικής Γραμματέα του Κόμματος των Εργατών του Βελγίου

Η Ν.Ρόσα - Ρόσο
Η Ν.Ρόσα - Ρόσο

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών του Βελγίου θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την πρόσκλησή του και για την οργάνωση αυτής της μεγάλης διεθνούς συνάντησης, η οποία σίγουρα θα ευνοήσει την ενότητα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Από το 1979 έτος ιδρύσεώς του το Κόμμα Εργατών Βελγίου δούλεψε για να φτιάξει το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Πολιτική Μετώπου.

Είδαμε ότι όλες τις μέρες καθ' όλους τους αγώνες το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν η κινητήρια δύναμη όλων των πολιτικών μετώπου, στον αγώνα κατά του καπιταλισμού.

Επίσης προσδιορίσαμε τις μεγάλες κατευθύνσεις μιας πολιτικής μετώπου από το 1983, εποχή του 2ου Συνεδρίου μας. Εκείνη την εποχή ένα κύμα αντικομμουνισμού μάνιαζε στην Ευρώπη και είχε αρχίσει από διανοούμενους και από άλλους. Από το οικολογικό κίνημα, φεμινιστικό και πολιτιστικό.

Εκείνη την εποχή υπήρχε και ένα ρεύμα μέσα στο Κόμμα, που ενθάρρυνε τα μέλη μας, να μη μιλάνε για το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπέρ μιας στρατευμένης δουλιάς μέσα σε όλα τα κινήματα.

Εγιναν, λοιπόν, πάρα πολλές διεκδικήσεις εκ μέρους μας και εμείς οι ίδιοι θεωρήσαμε ότι δεν μπορούσαμε την εποχή εκείνη να φτιάξουμε μέτωπα, που θα συμπεριλάμβαναν και παραδοσιακά κινήματα και κόμματα.

Η σοσιαλδημοκρατία κατά την άποψή μας πρόδωσε το στρατόπεδο των εργατών κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, οι ηγέτες, οι επικεφαλής των οικολογικών κομμάτων με το να υπεραμύνονται μιας οικονομίας της αγοράς, έμπαιναν και εκείνοι στο αντίθετο στρατόπεδο, της Ευρώπης του κεφαλαίου.

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου ενίσχυσε αυτή την ανάλυση στο Βέλγιο. Ολα τα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή, από την άκρα Δεξιά μέχρι τους οικολόγους χαιρέτισαν την πτώση του τείχους ως ένα στάδιο προς την απελευθέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας. Μετά έγινε το 1990 το εμπάργκο κατά του Ιράκ και όλα τα παραδοσιακά κόμματα υποστήριξαν το εμπάργκο.

Τα οικολογικά κόμματα στο Βέλγιο αντιτάχτηκαν στον πόλεμο, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Μερικά χρόνια αργότερα δεν είχαν κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουν τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ.

Σήμερα τα οικολογικά κόμματα συμμετέχουν στη χώρα μας σε μια κυβέρνηση, η οποία είναι συμμαχική με τη σοσιαλδημοκρατία και τους φιλελεύθερους και πάντοτε κατά νου έχουν το αμερικανικό μοντέλο που θέλουν να επιβάλουν στη βελγική κοινωνία.

Τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε αυτή η κυβέρνηση αφορούν την ενδυνάμωση του μηχανισμού της καταστολής και το τουρνουά του ποδοσφαίρου του EURO 2000 είναι η κατάλληλη ευκαιρία γι' αυτούς.

Παρ' όλη την απουσία των πολιτικών δυνάμεων στα μέτωπα τα πραγματικά δημοκρατικά, τα πραγματικά αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά, το δικό μας κόμμα πάντοτε δούλεψε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μετώπων με κάποιες επιτυχίες πραγματικά αξιοσημείωτες.

Εμείς από την εποχή της πτώσεως του τείχους του Βερολίνου έχουμε σημειώσει κάποιες επιτυχίες που θα θέλαμε εδώ να σας παραθέσουμε. Το Νοέμβρη του 1991 κατά τη διάρκεια των εκλογών ή άκρα Δεξιά σημείωσε επιτυχία με 479.917 ψήφους σε διαφορετικές λίστες.

Το ίδιο το βράδυ που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα η ηγεσία του Κόμματός μας αποφάσισε να αρχίσει μια πρωτοβουλία μετώπου αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού. Τι ήθελε να κάνει; Να συνενώσει όσους ήταν δυνατόν σε μία προσπάθεια αντιρατσιστική με πάρα πολλές υπογραφές.

Εγώ προσωπικά πήγα σε ορισμένες προσωπικότητες προοδευτικές και τρεις μέρες μετά τις εκλογές είχαμε πλέον προβάλει στο κίνημα στόχο 479.917 υπογραφές. Η επιτυχία υπήρξε άμεση. Μια οικολόγος μέλος της Γερουσίας συνεργάστηκε μαζί μας, αλλά επειδή το κόμμα της δεν την ακολούθησε το εγκατέλειψε.

Ενα χρόνο αργότερα το ίδιο βράδυ των εκλογών του προηγούμενου χρόνου, είχαμε μπορέσει να συλλέξουμε 538.731 υπογραφές, που είναι τεράστια επιτυχία, δεδομένου ότι το Βέλγιο δεν έχει πάνω από 10.000.000 κατοίκους.

Αυτή ήταν μια νίκη, ένας θρίαμβος που συνένωσε χιλιάδες συνδικαλιστών, δασκάλων, καθηγητών, στρατευμένων στο αντιρατσιστικό αγώνα και νέων, οι οποίοι δεν ήθελαν την άνοδο του φασισμού. Μετά από τρία χρόνια είχαμε μαζέψει πάνω από 1.000.000 υπογραφές. Ηταν η μεγαλύτερη συλλογή υπογραφών που είχε ποτέ γνωρίσει το Βέλγιο.

Χάρη σε αυτή τη μαζική κίνηση πάρα πολλοί βουλευτές θεώρησαν ότι ήταν υποχρεωμένοι, να προτείνουν σχέδια νόμων, έτσι ώστε να πάψουν να ισχύουν νόμοι ρατσιστικοί στο Βέλγιο.

Το αντιιμπεριαλιστικό μας κίνημα ήταν επίσης στην απαρχή ενός μεγάλου μετώπου κατά του εμπάργκο εναντίον του Ιράκ το 1990 καθώς και κατά του πολέμου το '91.

Το μέτωπο κατά του εμπάργκο και ο Πόλεμος του Κόλπου ήταν ακριβώς η προτεραιότητα, ήταν η πρωτοβουλία που είχαμε πάρει εμείς. Οι συνδικαλιστές βγήκαν ανοιχτά κατά του εμπάργκο και κατά του Πολέμου.

Επίσης, ανανεώσαμε αυτή την πρωτοβουλία, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι συνθήκες ήταν ακόμα πιο δύσκολες μια και οι οικολόγοι υποστήριζαν τον Πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ στην αρχή είχαν παρουσιαστεί ως αντιμιλιταριστές.

Και εμείς κάναμε ένα λάθος τότε, υποτιμήσαμε αυτή την αλλαγή της θέσης των Οικολόγων και είχαμε τότε συμμετάσχει σε μέτωπα τα οποία ήθελαν να δηλώνουν σαν σύνθημά τους το όχι στον Πόλεμο, αν και αυτό το μέτωπο συμπεριλάμβανε και την παρουσία την ευρωπαϊκή, η οποία ήταν ΝΑΤΟική, στη Γιουγκοσλαβία.

Ετσι, λοιπόν στην αρχή αυτού του χρόνου, αρχίσαμε να τονίζουμε πιο πολύ την ανάγκη της συνεργασίας και του διαλόγου με αντικαπιταλιστικές, αντιφασιστικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρούνε στη χώρα μας.

Δε θέλουμε να υπάρξει φασιστικοποίηση και στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, διότι αυτοί είναι πραγματικοί κίνδυνοι, πολύ πιο πραγματικοί από τον κίνδυνο της άκρας Δδεξιάς, στην εξουσία.

Το μέτωπο, το οποίο πρόκειται να γίνει είναι ένα μέτωπο το οποίο θα έρχεται αντίθετο με την αμερικανοποίηση της κοινωνίας μας και με τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, που είναι αστυνομική, στρατιωτική και ιμπεριαλιστική.

Εμείς συμμετέχουμε σε όλες τις εκστρατείες στο πνεύμα του Σιάτλ και υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση η οποία πραγματικά παρεμπόδισε τη συνάντηση κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στις 10 Ιουνίου πάλι κινητοποιηθήκαμε με πάνω από 1.000 νέους, για να διαδηλώσουμε κατά της διάσκεψης κορυφής του UNICE, που είναι η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργατικών Ενώσεων. Και θα γίνουν και ανάλογες κινητοποιήσεις υπέρ των κομμουνιστών των Τσέχων κατά της συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα το Σεπτέμβρη.

Ο πολιτικός και ιδεολογικός αγώνας κατά του φασισμού, κατά της φασιστικοποίησης της κοινωνίας μας πάει χέρι - χέρι με μια άμυνα πειστική για τις σοσιαλιστικές χώρες και τις κομμουνιστικές ιδέες.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή εδώ η συνάντηση θα ευνοήσει τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και προτάσεων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κομμουνιστές θα είναι σε θέση στο μέλλον να συμπαρασύρουν πλατιές λαϊκές μάζες μέσα στον αγώνα κατά του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και του φασισμού, όπως το έκανε και στο παρελθόν, στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα συμπαρασύρει, επίσης, ανθρώπους στον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση του 3ου Κόσμου. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Ευχαριστούμε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές (2007-08-30 00:00:00.0)
Η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού (2004-06-18 00:00:00.0)
Τριάντα δύο συνδυασμοί στις ευρωεκλογές (2004-05-21 00:00:00.0)
Δεκάξι κόμματα στις κάλπες (2004-02-27 00:00:00.0)
Το Ισραήλ εμποδίζει δίκαιη λύση στην περιοχή (2000-10-03 00:00:00.0)
26 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές (2000-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ