Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιέζουν τον Πρόεδρο οι στρατηγοί

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο άγραφος κανόνας της τουρκικής πολιτικής λέει ότι όταν οι πολιτικοί δε βρίσκουν άκρη, αναλαμβάνουν να «καθαρίσουν» οι στρατηγοί. Αυτό τείνει να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση της διαφωνίας Ετσεβίτ - Σεζέρ, όσον αφορά το αμφιλεγόμενο διάταγμα περί απόλυσης όσων δημοσίων λειτουργών έχουν «αποσχιστική ή ανατρεπτική δραστηριότητα» δηλαδή έχουν σχέσεις με κουρδικές ή ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου, παρενέβη χτες ζητώντας από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ να εκδιώξει «χιλιάδες» ισλαμιστές ακτιβιστές από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δηλώσεις Κιβρίκογλου αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να προωθήσει μέσω του Κοινοβουλίου τη νομοθεσία κατά των Ισλαμιστών, όταν αυτό θα συνέλθει και πάλι τον Οκτώβρη. «Υπάρχουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να καταστρέψουν στο κράτος. Εργάζονται εναντίον του κράτους κάθε μέρα με στόχο την ανατροπή του», εμφανίζεται να δηλώνει ο Κιβρίκογλου, στην εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την επικύρωση του σχετικού διατάγματος από τον Πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος αρνήθηκε δύο φορές να το υπογράψει. Τώρα η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το νόμο στο Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να προκαλέσει διαμάχες αφού πέραν των άλλων, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι σίγουρος για τη συνοχή του.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ζήτησε ωστόσο σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες από τους ηγέτες των κομμάτων να ενισχύσουν την κομματική πειθαρχία ώστε να εξασφαλιστεί η επικύρωση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Η απόλυση των ισλαμιστών ακτιβιστών από τις δημόσιες υπηρεσίες, αποτελεί μέρος ενός τριετούς προγράμματος που περιλαμβάνει μέτρα κατά των ισλαμιστών και είναι δημιούργημα της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Ερμπακάν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε χτες προσφυγή του πρώην ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμεντίν Ερμπακάν κατά της ποινής φυλάκισής του με την κατηγορία της πρόκλησης «φυλετικού μίσους».

Σύμφωνα με τις πηγές, ο ηλικίας 74 ετών Ερμπακάν, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να αποφανθεί υπέρ της μη έκτισης της ποινής φυλάκισης του ενός έτους που του επιβλήθηκε. Οι δικηγόροι του είχαν προειδοποιηθεί στις αρχές του μήνα για την απορριπτική απόφαση, πρόσθεσαν οι πηγές. Ομως το Δικαστήριο θα μελετήσει τρεις προσφυγές του Ερμπακάν για την ακύρωση της ποινής και αυτό μπορεί να απαιτήσει μήνες, ακόμη και χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθειες αποκλιμάκωσης (2001-02-21 00:00:00.0)
Ντεβλέτ Μπαχτσελί (1999-05-02 00:00:00.0)
"Επαπειλείται" πολιτικό χάος (1999-03-18 00:00:00.0)
Ανελέητος ο Εγκέλαδος... (1998-06-30 00:00:00.0)
Νέες "εκπλήξεις" από το στρατό (1997-08-05 00:00:00.0)
Ολα για τη διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα (1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ