Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΡΙΖΟχαρτο"
Βιβλία για παιδιά «ΡΙΖΟχαρτο»
Η αισθητική στο παιδικό βιβλίο

Από την εικονογράφηση της Κ. Βερούτσου στο βιβλίο της Ζ. Βαλάση «Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης», εκδ. «Κέδρος»
Από την εικονογράφηση της Κ. Βερούτσου στο βιβλίο της Ζ. Βαλάση «Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης», εκδ. «Κέδρος»
«Τι αξία έχει ένα βιβλίο χωρίς διαλόγους και χωρίς εικόνες;»

Λ. Κάρολ, Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Εικόνες και λέξεις: Αυτά είναι τα συστατικά του κόσμου, αυτά και του βιβλίου... και το παιδικό βιβλίο δε θα μπορούσε παρά να είναι μια συνολική καλλιτεχνική πρόταση.

Οι νεαροί αναγνώστες επηρεάζονται και καλλιεργούνται τόσο με το περιεχόμενο του βιβλίου - τη γλώσσα, τη σκέψη, τα μηνύματα, το μύθο - όσο και με την εμφάνισή του. Το ωραίο χαρτί, που προσφέρεται για άγγιγμα, ψηλάφηση, τα καθαρά και χαριτωμένα γράμματα, που ντύνουν τη σκέψη, τα λευκά περιθώρια, όπου γεννιούνται οι ονειροπολήσεις, το φιλικό σχήμα, και φυσικά η ταιριαστή εικονογράφηση, κάνουν κάθε βιβλίο έναν ολόκληρο κόσμο... έναν κόσμο που μπορεί να λειτουργεί ως αντίδοτο στο βαρβαρισμό των εικαστικών υποπροϊόντων της αγοράς, πραγματικό σχολειό αισθητικής και ποιητικής.

Η εικόνα ρητά ή αδιόρατα, μυεί τα μικρά παιδιά στην πολυπρισματική πραγματικότητα, μες από τη χαρά των χρωμάτων και την εκφραστικότητα των σχημάτων. Τα βοηθάει να στήσουν μέσα τους άλλες εικόνες, να προεκτείνουν και να πλουτίσουν αυτές που βλέπουν, με στοιχεία που μόνα τους επινοούν κι ανακαλύπτουν στη ροή του λόγου και στην ορμή των συνειρμών, με αποτέλεσμα, όλη αυτή η διανοητική και φαντασιακή διεργασία να κάνει το βιβλίο ακόμη πιο ελκυστικό και αγαπητό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ