Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Κενό γράμμα οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Χωρίς καμιά προστασία παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για αίμα

Εγκληματική καθυστέρηση και ολιγωρία για την εφαρμογή του Μοριακού Ελέγχου του αίματος σε όλη την Ελλάδα επιδεικνύει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

Στην Αθήνα, όπου βρίσκεται ο μεγάλος όγκος των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία (από τις 3.000 θαλασσαιμικούς οι περίπου 2.000 μεταγγίζονται στην πρωτεύουσα) αλλά και του συνόλου των αναγκών σε αίμα, ο έλεγχος του αίματος με Μοριακές Τεχνικές γίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπεύθυνων αιμοδοσιών, μόνο κατά 30 - 40%. Ενώ υπάρχουν και περιοχές χωρίς σχεδόν καμία κάλυψη (νησιωτική Ελλάδα, εκτός Κέρκυρας, Κρήτη και Θράκη, εκτός Αλεξανδρούπολης).

Στην υπόλοιπη χώρα, αν και το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως, είτε με ενεργοποίηση παλαιότερων συμβάσεων, είτε με πρωτοβουλίες και ενέργειες των διοικητών των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, υπάρχει κάλυψη σε ορισμένες περιοχές της τάξης του 60% (ίσως και μεγαλύτερη), ενώ στην περιοχή της Μακεδονίας η κάλυψη είναι 100% (ΑΧΕΠΑ).

Κενό γράμμα παραμένουν οι σχετικές υποσχέσεις του υπουργού Υγείας - με αφορμή τότε το θλιβερό γεγονός της μόλυνσης από Εϊτζ (και της κατάληξης) δύο ανθρώπων - ότι μέχρι το τέλος του Ιούλη του 2006 θα είχε εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα ο μοριακός έλεγχος. Ενα χρόνο μετά τη σύσταση και λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής για τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού και την προμήθεια των αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του αίματος δεν έχει γίνει τίποτα!

Ενώ ο διαγωνισμός αρχικά προβλεπόταν να είναι ενιαίος και για τα εννέα κέντρα, διαχωρίστηκε για να γίνει σε κάθε κέντρο ξεχωριστά και στο τέλος ακυρώθηκε. Μετά από αυτά, οι δύο εταιρείες που μετέχουν στο διαγωνισμό κλήθηκαν να καταθέσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου νέες προσφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ