Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
«Ευελφάλεια», όπως... σύγχρονη δουλεία

Παίρνουν μεροκάματα 10 ευρώ χαμηλότερα ακόμα και από αυτές(;) τις κατάπτυστες συλλογικές συμβάσεις. Κάνουν διαλείμματα μέσα σε τουαλέτες, έρχονται σε επαφή με επικίνδυνους ιούς. Με μόνα μέσα προστασίας ένα ζευγάρι γάντια και καμιά μάσκα, καθαρίζουν μέχρι 800-1.000 τετραγωνικά μέτρα τη μέρα. Κι αν τυχόν αρρωστήσουν και ζητήσουν να λείψουν, απειλούνται με άμεση απόλυση. Τα παραπάνω κατέγραψε η συζήτηση με εργαζόμενες εργολαβικών συνεργείων καθαρισμού σε νοσοκομεία, που δημοσίευσε προχτές ο «Ρ».

Αυτή είναι η «ευελφάλεια» που θέλει να γενικεύσει και να κατοχυρώσει νομικά η Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων: να δουλεύουν οι εργαζόμενοι «ευέλικτα», δηλαδή με οποιουσδήποτε όρους επιβάλλει η «ανταγωνιστικότητα» της κάθε επιχείρησης. Να γίνονται τα δικαιώματά τους «λάστιχο», ανάλογα με την κερδοφορία της εργοδοσίας. Ωστε να υπάρχει «ασφάλεια» μόνο για την αύξηση των κερδών των εκμεταλλευτών τους. Αυτή η πολιτική ποτέ δε θα μπορέσει να προσφέρει ασφάλεια στον εργαζόμενο. Για τον εργαζόμενο υπάρχει μόνο ο φόβος της ανεργίας. Το διαρκές σακάτεμα του κορμιού του από τις επαγγελματικές ασθένειες, την άγρια εντατικοποίηση. Η δραματική συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου. Το σμπαράλιασμα της ψυχικής του υγείας, της οικογενειακής και προσωπικής του ζωής.

Αυτές τις πολιτικές υπηρετούν ευλαβικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο ΣΥΝ δε λέει ούτε το πρόβλημα ούτε τον ένοχο με τ' όνομά του, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους. Οι οποίοι, πρέπει να καταλάβουν πως τα προβλήματά τους είναι συνέπεια μιας στοχοπροσηλωμένα αντεργατικής πολιτικής. Δεν αρκεί ούτε η καταγγελία, ούτε η οργή. Χρειάζεται να καταδικάσουμε τους ενόχους. Οχι μόνο να τους γυρίσουμε την πλάτη στις εκλογές καταψηφίζοντάς τους, αλλά και να δυναμώσουμε την αντίσταση, να ετοιμάσουμε την αντεπίθεση. Γι' αυτό κι οι κάλπες πρέπει να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα «κόκκινα» ψηφοδέλτια. Μετά τις εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τα βρούνε «σκούρα» σε όσα αντεργατικά μέτρα σχεδιάζουν από τώρα να εφαρμόσουν.


Α.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ