Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι γίνεται στο ΙΚΑ;

Την 1/8/2007 και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η ακατάσχετη υποσχεσιολογία πτωχοκομείου της κυβέρνησης, δημοσιεύτηκε στο φύλλο 1359 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση των υπουργών Απασχόλησης και Εσωτερικών για την «πρόσληψη» με τη σύναψη συμβάσεων έργου 330 συνολικά εργαζόμενων στο ΙΚΑ.

Οι 150 από αυτούς προσλαμβάνονται για «τη συγκέντρωση, καταγραφή, ταξινόμηση και ηλεκτρονική καταχώριση του συνόλου των στοιχείων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, μέχρι 31/12/2001, καθώς επίσης και διόρθωση των εκκρεμών εγγραφών αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) από 1/1/2002 μέχρι σήμερα, για τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων». Οι υπόλοιποι 180 προσλαμβάνονται για την «απογραφή και δημιουργία μητρώου ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών, ταξινόμηση και σύγκλιση ηλεκτρονικών αρχείων κλπ. των εντασσόμενων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Κλάδων Κύριας Σύνταξης Ασφαλιστικών Ταμείων».

Αυτά επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις προσλήψεις και μάλιστα με συμβάσεις που υποκρύπτουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία. Η πραγματικότητα ωστόσο, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων στο ΙΚΑ, είναι πολύ διαφορετική: Πρώτον, το ΙΚΑ διαθέτει ήδη Μητρώο (ασφαλισμένων, συνταξιούχων, εργοδοτών). Δεύτερον, τα όποια λάθη της ΑΠΔ κανονικά θα έπρεπε να τα διορθώνει η εταιρία που έχει αναλάβει την επεξεργασία και όχι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ. Τρίτον, τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάσσονται στο ΙΚΑ, κανονικά πρέπει να έχουν καταγεγραμμένα όλα τα αναγκαία στοιχεία και όχι να πρέπει αυτή την καταγραφή να την κάνουν εργαζόμενοι του Ιδρύματος.

Πώς δικαιολογούνται λοιπόν οι προσλήψεις; Εύκολη η απάντηση, πέρα από το ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου: στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για κατάργηση της μόνιμης εργασιακής σχέσης στο ΙΚΑ και ευρύτερα στο δημόσιο. Αυτό φαίνεται και από το ότι οι 330 συμβασιούχοι τοποθετούνται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για την κάλυψη μόνιμων θέσεων εργασίας.

Πέρα από το τυπικό του πράγματος, που επιβάλλει την παύση κάθε διαδικασίας πρόσληψης λόγω της προκήρυξης εκλογών, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ πρέπει να υπερασπιστούν και με την ψήφο τους το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Να μην επιτρέψουν τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ