Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «MEDIA MARKT»
Γκρεμίζει δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις

Εικόνες από το μέλλον της «ευελφάλειας» και του αναθεωρημένου Εργατικού Δικαίου, που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αποσπάσματα από το ποινολόγιο που περιέχεται στον κανονισμό, προκειμένου η εργοδοσία να περάσει ευκολότερα τις αντιδραστικές προβλέψεις του
Αποσπάσματα από το ποινολόγιο που περιέχεται στον κανονισμό, προκειμένου η εργοδοσία να περάσει ευκολότερα τις αντιδραστικές προβλέψεις του
Ως μοχλούς καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων αξιοποιεί η εργοδοσία τους λεγόμενους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας, στοχεύοντας παράλληλα στην πλήρη ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Αυτοί οι κανονισμοί καταργούν ουσιαστικά δικαιώματα που απορρέουν από τις ΣΣΕ, αλλά ακόμα και από αυτήν την εργατική νομοθεσία, αφού επιβάλλουν τα ελαστικοποιημένα ωράρια εργασίας, την πολυειδικότητα, τις μεταθέσεις, την εντατικοποίηση κλπ.

Ο κανονισμός εργασίας της επιχείρησης «MEDIA MARKT ΑΘΗΝΑ Ι ΑΕ» (πολυκαταστήματα ηλεκτρικών συσκευών), που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», κατατέθηκε για έγκριση σε αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Απασχόλησης, όπως γίνεται, άλλωστε, με όλους τους κανονισμούς. Με εξαίρεση κάποιες ιδιαίτερα τρανταχτές περιπτώσεις, η βασική φιλοσοφία των κανονισμών εγκρίνεται από την αρμόδια επιτροπή.

Στο άρθρο 5 του κανονισμού εργασίας της παραπάνω επιχείρησης που αφορά στις τοποθετήσεις, καθήκοντα και μεταθέσεις, αναφέρεται ότι η εταιρεία μπορεί να τοποθετεί τους εργαζόμενους όπου θέλει και να τους αναθέτει όποια καθήκοντα θέλει (πολυειδικότητα). Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η εταιρεία μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες της και μέσα στα πλαίσια και τους περιορισμούς του νόμου και της συμφωνηθείσας ατομικής σύμβασης εργασίας να τοποθετεί σε οποιαδήποτε θέση και να αναθέτει οποιαδήποτε καθήκοντα σε οποιονδήποτε εργαζόμενο».

Χαρακτηριστικό της υπονόμευσης των ΣΣΕ είναι ότι και σ' αυτόν τον κανονισμό, όπως και σε πολλούς άλλους, η εργοδοσία δεν αναφέρεται σε συλλογικές συμβάσεις, αλλά σε ατομικές. Δηλαδή, οι όποιοι περιορισμοί της εργοδοτικής ασυδοσίας και τα όποια δικαιώματα υπέρ των εργαζομένων απορρέουν από τις εκάστοτε ΣΣΕ δεν ισχύουν, αφού οι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, με όρους, βεβαίως, που καθορίζει η εργοδοσία.

Μεταθέσεις κατά το δοκούν

Στο ίδιο άρθρο, η εργοδοσία ξεκαθαρίζει ότι «...η εταιρεία δικαιούται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές και επιχειρηματικές ανάγκες της, υπό τους γενικότερους περιορισμούς των κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, να μετακινεί ή μεταθέτει υπαλλήλους στα διάφορα τμήματα, διευθύνσεις, θέσεις και εργασίες του ίδιου ή άλλων καταστημάτων/μονάδων της, σε οποιαδήποτε πόλη ή νομό, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων εταιρειών του Ομίλου ή και όσων πρόκειται να συσταθούν ή ενταχθούν σε αυτόν στο μέλλον, και να τους αναθέτει οποιαδήποτε υπηρεσιακά καθήκοντα...». Εδώ η επιτροπή του υπουργείου πρόσθεσε την παρατήρηση ότι αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση που ορίζει άλλο πράγμα η ατομική σύμβαση εργασίας...

Το άρθρο κλείνει με την παράγραφο 5, που λέει ότι «η εταιρεία δικαιούται για την κάλυψη προσωρινών ή και επειγουσών ή και άμεσων αναγκών καταστημάτων των εταιρειών του Ομίλου που λειτουργούν σε άλλες πόλεις να αποσπά εργαζομένους της σε οποιαδήποτε θέση».

Με το άρθρο 7, παράγραφος 2, που αφορά το ωράριο εργασίας, η εταιρεία υποχρεώνει τους εργαζόμενους, όποτε κρίνει αυτή σκόπιμο να δουλέψουν περισσότερες ώρες και άγνωστο πόσες. Αναφέρεται σχετικά: «Ο υπάλληλος οφείλει να τηρεί το ωράριο εργασίας και να παρέχει τις υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια του συμβατικά ορισμένου χρόνου εργασίας με τον πιο αποτελεσματικό - παραγωγικό τρόπο και υποχρεούται να εργαστεί καθ' υπέρβασή του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όταν προκύπτουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες και αν δοθεί σχετική εντολή».

Στο στόχαστρο και ο συνδικαλισμός

Για να πιάσει δουλιά κάποιος στη συγκεκριμένη επιχείρηση, εκτός όλων των άλλων στοιχείων, υποχρεούται να προσκομίσει και ποινικό μητρώο!

Η εταιρεία επιχειρεί να βάλει «φρένο» και στο συνδικαλισμό. Σε άρθρο του κανονισμού αναφέρεται ότι: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που δεν προσβάλλει ή βλάπτει την επιχειρηματική και κοινωνική εικόνα, τη φήμη και το κύρος της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν δημόσιες δηλώσεις στο όνομα της εταιρείας χωρίς την προηγούμενη έγκρισή της». Τι είναι βλαπτικό για το κύρος και τη φήμη της εταιρείας καθορίζεται φυσικά από την ίδια. Ενώ με άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου «απαγορεύεται η τοιχοκόλληση εντύπων στο χώρο εργασίας εκτός από τους ειδικούς πίνακες που τοποθετεί η επιχείρηση σε συγκεκριμένους χώρους σύμφωνα με το νόμο».

Σαν κερασάκι στην τούρτα της εκμετάλλευσης και προκειμένου να επιβάλει και με την τρομοκρατία τις αντιδραστικές προβλέψεις του κανονισμού, η επιχείρηση αφιερώνει τέσσερις ολόκληρες σελίδες του κανονισμού στα πειθαρχικά παραπτώματα και στις ποινές σε βάρος των εργαζομένων!


Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ